Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Volksgazet

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Volksgazet was een Belgisch Nederlandstalig socialistisch dagblad.

Geschiedenis

De krant, opgericht in 1914 door Camille Huysmans, werd uitgegeven door Uitgeverij Ontwikkeling en gedrukt bij Excelsior in Antwerpen. De krant was ontstaan uit een fusie tussen De Werker en De Volkstribuun.[1]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de krant niet gedrukt, in de Tweede Wereldoorlog werd op de drukpersen van de Volksgazet Volk en Staat gedrukt. Op 4 september 1944 verscheen vervolgens het bevrijdingsnummer van de krant. Na de oorlog had Volksgazet nog een oplage van 150.000 exemplaren, maar daarna daalde dit. Tussen 1944 en 1977 ontwikkelde de krant zich onder Jos van Eynde een partijgebonden krant, gelieerd aan de Belgische Werkliedenpartij, vanaf 1945 de Belgische Socialistische Partij.

Met de Vooruit werd afgesproken dat Volksgazet in provincies Antwerpen, Brabant en Limburg zou worden verspreid. en Vooruit in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Volksgazet werd op 14 juli 1978 voor het laatst uitgegeven, waarna later op die dag de uitgeverij failliet ging.[2] Vervolgens kwam het tot een fusie met Vooruit, dit leidde tot de oprichting van De Morgen.

Bekende strips die verschenen in de krant waren Mickey Mouse en de avonturen van 'soldaat Fa Sido'[3].

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties