Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Voedselproductie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voedselproductie is het al dan niet fabrieksmatig produceren van voedsel. Daartoe worden onder meer de teelt van gewassen gerekend, vlees- en zuivelproductie, alsook het vervaardigen van levensmiddelen door het verwerken van natuurlijke producten en de synthese van kunstmatige voedingsmiddelen of combinaties daarvan.

Historie en schaal

De geschiedenis van de voedselproductie gaat terug tot het moment dat de mens voor zijn voedsel geleidelijk overging van het "jagen-verzamelen" naar het zelf verbouwen van groenten en fruit en het hoeden van vee. De voedselproductie werd gaandeweg ook belangrijker om de veestapel te voeden. Al met al werd men hierdoor minder afhankelijk van omstandigheden, locatie en beschikbaarheid van natuurlijke bronnen. Maar juist het gebruik van natuurlijke bronnen (mest, zeewier, kalk) maakte, bij een goede grondverzorging, een hogere voedselproductie mogelijk.[1]

Om de groeiende (wereld)bevolking het hoofd te bieden nam de voedselproductie een steeds grotere tot een industriële schaal aan, zoals "mega-stallen", veefokkerij, broeikassen (glastuinbouw) en dergelijke. Ook kunstmatige ingrediënten en voedingsmiddelen werden ontwikkeld en toegepast, alsmede plantenveredeling en genetische manipulatie. Al deze technieken leidden op hun beurt weer tot mogelijke kwetsbaarheid voor ziekten van gewassen en (zorgen om) gezondheidsproblemen voor mens en dier. Mede daardoor is er in de recente geschiedenis een trend waarneembaar om weer terug te gaan naar biologische landbouw en biologische veehouderij.

Zie ook

Referenties

  1. º (en) Collins, James F., Quickening the Earth: Soil Minding and Mending in Ireland, UCD School of Biology and Environvental Science, Dublin , 2008. ISBN 978-1-805254-26-2. p. 420-425
rel=nofollow
rel=nofollow