Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vliegbasis Melsbroek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Vliegbasis Melsbroek is een luchtmachtbasis in Melsbroek, die de landingsbanen en grond- en luchtcontrole deelt met Brussels Airport.

Geschiedenis

De Luftwaffe legde in 1940 in Melsbroek een vliegveld aan. In 1943 werd de kerktoren van de Sint-Catharina en Sint-Corneliuskerk te Diegem afgebroken op last van de Duitse bezetter omdat hij het vliegverkeer van en naar de Vliegbasis Melsbroek hinderde. In 1950-51 volgde de wederopbouw. Na de bevrijding in 1944 werd het vliegveld overgenomen door de geallieerde troepen, en werd het ook door de Belgische overheden uitgebouwd als vervanger van de kleine luchthaven in Haren. Bij de opening van Expo 58 werd ook een nieuw luchtvaartgebouw in Zaventem in gebruik genomen. De site in Melsbroek werd een aangrenzende militaire luchthaven.

In het kader van de vervanging van de C-130 Hercules door de Airbus A400M wordt voorzien in de vervanging van de hangars door grotere exemplaren.

15de Air Transport Wing

Melsbroek is de thuisbasis van de 15de Air Transport Wing. Deze Wing voert vele transporten uit met zijn 11 Lockheed C-130 Hercules toestellen van het 20ste smaldeel. Voor personaliteitentransport en medische interventies zijn verder nog een Dassault Falcon 900, twee Dassault Falcon 20, twee Embraer ERJ 145 en twee Embraer ERJ 135 vliegtuigen inzetbaar, en beschikt men daarnaast ook over een gehuurd Airbus A321 toestel voor troepenverplaatsingen.[1] Al deze toestellen van het 21ste smaldeel worden ook gebruikt door het koningshuis en de regering voor buitenlandse reizen. Het 21ste smaldeel had voor de komst van de gehuurde A321 een Airbus A330 toestel ter beschikking.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
50°54′5″N, 04°29′4″E