Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Nationaal-Socialistische Vlaamsche Arbeiderspartij

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Vlaamsche Arbeiderspartij)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Nationaal-Socialistische Vlaamsche Arbeiderspartij (NSVAP) was een Belgische nationaalsocialistische politieke partij in Antwerpen.

Historiek

De partij had zijn wortels in het in 1937 door Aloïs Goossens, Willem Wuyts en Van Berlaer opgerichte Vrienden van het Nieuwe Duitschland (VVND).[1] Via deze vriendengroep was de partij nauw verbonden met de Vlaamsche Arbeiderspartij en de Dietsche Arbeiderspartij (DAP). Al deze partijen zouden via de dekmantelorganisatie De Adelaar door Herman Van Puymbrouck gepatroneerd zijn.[2]

De NSVAP werd opgericht in 1938 door August Segers. In 1939 werd Segers opgevolgd door Frans Van Dyck van het Verdinaso. Na de Belgische capitulatie in mei 1940 werd door de partij de brochure Thans slaat het uur uitgegeven van Maurits Lambreghts. Toen Van Dyck gevraagd werd de NSVAP te ontbinden en aan te sluiten bij de Algemeene SS-Vlaanderen, weigerde hij dat en nam ontslag uit zijn functies. Hij werd vervangen door Alfons Wachtelaer, waarna alsnog de integratie van de NSVAP in de Algemeene SS-Vlaanderen plaatsvond.

De partij gaf het maandblad Vaderland en Arbeid uit.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º SAERENS Lieven; Vrienden van het Nieuwe Duitschland, in de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Lannoo, Tielt, 1998. Herwerkte uitgave 2023.
  2. º DE WILDE Maurice; België in de Tweede Wereldoorlog Deel 5 De Kollaboratie; DNB; 1985
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow