Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Virtuele milieu

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Virtueel milieu was voor het eerst gebruikt en gedefinieerd door Dr. Martine F. Delfos in haar boek "In 80 dagen de virtuele wereld rond". Hier wordt de virtuele wereld als de vierde milieu binnen de ontwikkelingspsychologie beschreven.

Delfos definieert het als een fictieve wereld die gecreëerd wordt door de media waarin ouders en kind zich passief (met name televisie en video) en actief en interactief (met name internet, computer, mobieltjes en gaming) bewegen. Een wereld waarin men zich zowel reëel (als zichzelf) als fictief (met een andere identiteit en zelfs wisselende identiteiten) beweegt.[1]

Het verschil tussen de vierde (virtuele) milieu en de eerste drie milieus is dat in tegenstelling tot ouders en school is het virtuele milieu niet als instantie aanwijsbaar en is zich er in het algemeen weinig van bewust als opvoedende instantie te werken.[2]

Referenties

  1. º Martine Delfos (2013) In 80 dagen de virtuele wereld rond. Weerslag van een lectoraat. (2e editie)
  2. º Martine Delfos. (2008 - 2009) Virtuele ontwikkeling van de Jeugd. Amsterdam: SWP.
rel=nofollow