Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Violet (kleur)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Violet
— kleurcoördinaten —
Hex #8B00FF
RGBa (r, g, b) (139, 0, 255)
CMYK (c, m, y, k) (50, 100, 0, 0)
HSV (t, v, i) (270°, 100%, 100%)
a: genormaliseerd naar [0–255] (byte)

Violet (uit fr. voor viooltje) is een kleur aan de rand van de regenboog, tegenover rood. Op het elektromagnetisch spectrum ligt violet tussen blauw en ultraviolet, met golflengtes tussen 430 en 380 nm. In ruimere zin is violet een kleur die min of meer synoniem is met paars, magenta, purper en lila.

Het menselijk oog bevat filters die kortgolvige straling zoals violet licht tegenhouden. Bovendien zijn de receptors voor violet (de 'S'-kegeltjes) gelegen buiten de gele vlek, zodat violet licht niet kan worden waargenomen in het deel van het blikveld waar de beeldscherpte maximaal is.

In de kleurcodering voor elektronica staat violet voor het cijfer 7.


WikiWoordenboek
Zoek violet

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Violet op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow