Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

ViaKunst

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ViaKunst is een Utrechtse studentenvereniging.

De naam ‘ViaKunst’ is ontstaan uit het oorspronkelijke doel van de vereniging uit de KvK-inschrijving van 2009[1]. Het doel van de vereniging was om studenten bij elkaar te brengen via kunst. Zodoende ontstond de naam ‘ViaKunst’. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een kleine, belangrijke vereniging op het gebied van kunst en cultuur.

Geschiedenis

Over het oprichtingsjaar van ViaKunst bestaat soms wat verwarring. Deze verwarring ontstaat bij de inschrijving bij de KvK. Omdat deze zoals hierboven te lezen is in 2009 was, nemen veel mensen aan dat de vereniging opgericht is in dat jaar. Een vereniging is echter niet verplicht statuten vast te leggen bij een notaris (of bij de KvK)[2]. ViaKunst als informele vereniging bestond dus al voor de inschrijving, namelijk in 2008. Als het gaat om lustrumjaren wordt er geteld vanaf 2009. In dat jaar zat het eerste bestuur, met de naam 'Creature'[3]. De vereniging bestond op dat moment uit rond de 30 leden. In het jaar 2019-2020 bestond de vereniging uit rond de 120 leden.

Doelstelling en pijlers

Sinds 2018 heeft ViaKunst tot doel om de sociale en culturele ontwikkeling van haar leden te bevorderen, door het organiseren en mede-organiseren van vrijblijvende activiteiten ten behoeve van haar leden. Dit betekent dat leden van ViaKunst gefaciliteerd worden door de vereniging in hun sociale en culturele ontwikkeling.[4] De slogan van ViaKunst is “ViaKunst, dé studentenvereniging voor kunst & cultuur”. Dit omvat de belangrijkste aspecten van de vereniging: ViaKunst is een studentenvereniging voor kunst en cultuur en probeert zich daarmee te onderscheiden van andere verenigingen. Een aantal aspecten is hier nauw mee verbonden, en is belangrijke pijlers geweest waar de vereniging op steunt. Deze aspecten zijn ‘studentenvereniging’, ‘kunst & cultuur’, ‘Utrecht’, ‘vrijblijvendheid’ en ‘kleinschalig’.

Vrijblijvendheid

Alhoewel niet terug te vinden in de slogan, is vrijblijvendheid wel een van de belangrijkste en tevens vaakst besproken thema’s binnen ViaKunst. Vrijblijvendheid betekent dat een lid zichzelf aan zo min mogelijk verplichtingen verbindt wanneer deze zich ergens voor aanmeld of inschrijft, inclusief de inschrijving bij ViaKunst zelf. Dit resulteert in het niet hebben van een ontgroening, evenals een egalitaire benadering tussen leden van verschillende inschrijfduur[5].

Vrijblijvendheid is geen gewoon kenmerk onder studentenverenigingen. In dat opzicht is ViaKunst dan ook vergelijkbaar met menig studievereniging. Verenigingen die kiezen om verplichtingen in te bouwen doen dat niet voor niets: verplichtingen hebben het effect dat ze nieuwe leden actief in contact brengen met de vereniging, ook al ervaren die nieuwe leden wel de drempel dat ze nog geen of weinig contacten hebben binnen de vereniging. Het nadeel eraan, en tevens een van de redenen dat ViaKunst er niet voor kiest, is dat het ook het effect heeft dat wanneer leden geen tijd meer hebben, ze gedwongen worden aanwezig te zijn of genoodzaakt zijn de vereniging te laten vallen. Bovendien heeft het op de betrokkenheid van de meest betrokken leden geen invloed: zij zijn namelijk toch aan aanwezig. Kort door de bocht dienen er dus nooit meer verplichtingen te zijn bij inschrijving dan nodig. Eveneens zijn ontgroeningen en verplichting tot vormen van jaarclubs uit den boze.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º Bedrijfsinformatie bestellen. www.kvk.nl Geraadpleegd op 2020-07-24
  2. º (nl) Moet je als vereniging ingeschreven staan bij de KvK. DoeHetZelfNotaris (2016-10-05) Geraadpleegd op 2020-07-24
  3. º (nl) ViaKunst - besturen. ViaKunst - Studentenvereniging voor Kunst en Cultuur - Utrecht Geraadpleegd op 2020-07-24
  4. º https://viakunst-utrecht.nl/overig/statuten/
  5. º (nl) ViaKunst – De studentenvereniging voor kunst en cultuur Geraadpleegd op 2020-07-24
rel=nofollow