Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Veul Gère

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Veul Gère (betekent 'veel, graag', spreek uit als 'vulgaire') is een Tilburgse carnavalsvereniging, die landelijke bekendheid kreeg vanwege hun jaarlijkse carnavalsnummer.

Historie

In 2006 werd de vereniging opgericht door een groep van elf vrienden uit Tilburg. De eerste single, De kroegentocht, is de eerste single geweest welke op grote schaal uitgegeven is. De single werd gelijk opgepakt door het televisieprogramma 3 Uurkes Vurraf van Omroep Brabant en bij Rijk en van Brabant op Radio 8FM. Van 2008 tot 2012 werd Veul Gère versterkt met de Tilburgse volkszanger Peter Smulders (1946-2012).[1]

In 2010 werd de single De Zit Wel Snor uitgebracht, op de melodie van de kermisattractie kamelenrace.[2] In het nummer worden onder meer de snorren van Sinterklaas, Ted de Braak, Chiel Montagne, Hulk Hogan en Johan Derksen geëerd. Het nummer werd onder andere door RTL Boulevard opgepakt.[3]

In 2013 besloot Veul Gère met een andere artiest samen te werken, met Clown Bassie werd de Bassie en Adriaan klassieker Onze Auto Rijdt Op Alchohol nieuw leven in geblazen. De clip werd samen met Bassie opgenomen en door Bassie geproduceerd.

In 2014 kwam De Gròzzie van Mèn Buurvrouw uit. Een cover van het lied A garagem da vizinha (De garage van mijn buurvrouw) uit 1986 van de Portugese zanger Quim Barreiros. Het nummer bereikte al snel een cultstatus, en bij het radioprogramma van Giel Beelen won Veul Gère de prijs voor minst slechte carnavalsnummer. Het nummer werd tweede bij 'Kies Je Kraker' van Omroep Brabant.

In 2016 won Veul Gère wederom de prijs voor minst slechte carnavalsnummer van Giel Beelen, met Wa Trèkte Aon?!.[4] Het nummer werd tweede bij 'Kies Je Kraker' van Omroep Brabant.[5]

In 2019 won de formatie met het nummer Stripke Veur de 'Kies je Kraker'-verkiezing van Omroep Brabant.[6]

Discografie

Jaar Titel Met
2006 Elke Avond Schrobbeler -
2007 Charona doe mij een Corona -
2008 Kroegentocht Peter Smulders
2009 Doe de Doedelzak Peter Smulders, DJ Coenio
2010 De Zit Wel Snor Peter Smulders
2011 11e van de Raad Peter Smulders
2012 Mag ik vanavond mee Peter Smulders[7]
2013 Onze auto rijdt op alcohol Clown Bassie
2014 De Gròzzie van Mèn Buurvrouw (Derin, deruit) Ferry van de Zaande[8]
2015 Speciaole Friekendèl Ferry van de Zaande, Fred van Boesschoten[9]
2016 Wa Trèkte Aon?! (Meej Carnaval!) -
2017 Liever schuin erin dan recht d´r neffe[10] -
2018 Solo[11] -
2019 Strikpke Veur[12] -
2020 Un Lekker Delleke[13] -

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow