Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vernedering

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Vernederen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vernedering is een gemoedstoestand waarbij men zich door een daad van een ander of door de omstandigheden klein en minderwaardig voelt. Het vernederingsgevoel dat deze persoon hierdoor krijgt bevat ook een sterk element van schaamte. Wie zich vernederd voelt zou het liefst stilletjes wegkruipen of verdwijnen. Men spreekt ook wel van een "afgang". In het extreemste geval kan men de druk niet meer aan en pleegt men zelfmoord.

Vernedering kan ook een daad tegen de eigen persoon zijn, waarmee men overmoedigheid bij zichzelf tracht te bestrijden. In zekere zin is het dan ook een uiting van bescheidenheid.

Bekender zijn de situaties waarin men anderen vernedert. In de seksuele context komt het zeer veel voor, bijvoorbeeld bij BDSM. Maar ook een verkrachting wordt door veel slachtoffers als een vernedering ervaren.

Op de werkvloer komt vernedering ook zeer veel voor, bijvoorbeeld wanneer een werknemer een blunder heeft begaan en zijn baas hem daarop aanspreekt. De vernedering van het moeten aftreden, het strafrechtelijk onderzoek en een persoonlijk faillissement is vaak voor ex-bestuurders in een boekhoudschandaal soms zelfs zo erg dat de bestuurder zelfmoord pleegt.

Vernedering hangt ook veel samen met pesten en vormt er een essentieel onderdeel van. Hierbij zal men moeten opmerken dat kinderen zich veel ongenuanceerder uiten dan volwassenen en een lagere drempel hebben om een ander publiekelijk voor schut te zetten. Maar ook het publiekelijk molesteren van een ander kan als een vernedering worden gezien.

In de sport wordt het door zowel de spelers als hun supporters als een vernedering gezien als het eigen team of de eigen sportheld zeer slecht presteert, of met hoge cijfers van een rivaal verliest.

In Japan is vernederd worden oftewel afgaan bijna een doodszonde, vanwege de culturele normen aldaar. Soms plegen ze dan Harikiri (zelfmoord).