Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Venten

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Venten oftewel venterij is het van huis tot huis te koop aanbieden van goederen. Venten behoort tot de ambulante handel.
Degene die dat doet wordt venter genoemd.

Venten gebeurde vooral in de periode dat weinig reguliere koopwaar in gewone winkels te koop was, met name op het platteland. Hierbij valt te denken aan garnituur (knopen en linten) of kledingstof.

Het woord is afgeleid van Middelnederlands vente: verkoop, van het Franse vente en Latijns vendere.[1]
Enigszins denigrerend gebruikt men ook de term leuren (langs de deuren) en leurder.

Trivia

Men gebruikt het werkwoord venten ook in figuurlijke zin, bijvoorbeeld : "lopen te venten met een verhaal", een bepaalde gebeurtenis willen vertellen aan iedereen, aan iedereen hetzelfde verhaal willen slijten. In de zin van "met iets te koop lopen", gebruikt men ook het woord leuren.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Noten