Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Valentin Tincler

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valentin Tincler (Montignies-sur-Sambre, 28 februari 1898 - Mauthausen (concentratiekamp), 7 augustus 1942) was een Belgisch senator.

Levensloop

Tincler werd in 1939 verkozen tot communistisch senator voor het arrondissement Charleroi.

Tincler werd voor de oorlog aangeklaagd omdat hij Belgische vrijwilligers zou hebben geronseld voor de Internationale Brigades, maar werd vrijgesproken.[1]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad hij toe tot het Verzet. Hij werd gearresteerd en naar het concentratiekamp van Mauthausen gedeporteerd, waar hij onder de ontberingen bezweek.

In 1944 werd hij niet vervangen in de senaat, omdat er geen opvolger meer beschikbaar was en het dus wachten was tot de wetgevende verkiezingen van eind 1946 om de zetel opnieuw toe te kennen.

Literatuur

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties