Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Valère Billiet

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valère Louis Billiet (Gent 14 februari 1903 - Lübecker Bocht 1945) was een Belgisch professor en lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1][2]

Levensloop

Na zijn studie aan het atheneum studeerde en doctoreerde Billiet in de wiskunde en natuurkunde aan de Universiteit van Gent. Tussen zijn onderzoeksopdrachten door moest hij tijdelijke jobs aanvaarden. Hij gaf daarbij onder meer les aan de athenea van Tongeren en Aalst. In 1927 vond hij werk bij het Atheneum van Gent waardoor hij meer tijd kon besteden aan zijn onderzoek.

Na onder meer stage te hebben gelopen in Delft en Parijs werd hij in 1933 assistent aan de universiteit in Gent waar hij het laboratorium voor röntgenanalyse oprichtte. Later werd hij onderzoeksleider in het labo voor mineralogie en kristallogie.

Tweede Wereldoorlog

In 1941 werd Billiet benoemd tot professor stralingenleer en radioactiviteit aan de faculteit Geneeskunde.

Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van het communistische Onafhankelijkheidsfront waar hij een van de plaatselijke leiders werd. Billiet werd op 10 augustus 1944 gearresteerd, een maand voor de bevrijding van België.

Hij was een van de gevangenen die op het einde van de oorlog na een dodenmars inscheepte op de Cap Arcona, een schip dat de kampgevangenen zou overbrengen naar Zweden. De geallieerden dachten dat de schepen Duitse troepen vervoerden en bombardeerden de schepen, waarbij 14.000 gevangenen het leven lieten. Billiet werd doodgeschoten omdat hij reddingsboeien uitdeelde aan medegevangenen.

Nagedachtenis

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow