Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Unisono

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.
Voorbeeld van unisono in de Mattheuspassion van Bach. (in rood: alle zangstemmen en instrumenten spelen hier unisono)

Met de muziekterm unisono (uit het Italiaans: één geluid) wordt aangeduid dat verschillende tonen dezelfde klank produceren. Meestal betreft het het spelen van het interval prime, soms echter ook het octaaf of dubbeloctaaf. De samenklank van twee of meer stemmen die in unisono spelen noemt men ook wel eenstemmig. Door toepassing van unisono kan een componist klankversterking bewerkstelligen, doordat verschillende instrumenten dezelfde melodie op dezelfde toonhoogte spelen (of in octaven).

In de canon-techniek wordt een vorm van unisono gebruikt waarin stemmen weliswaar niet gelijktijdig op dezelfde toonhoogte spelen, maar na elkaar op dezelfde toonhoogte elkaar imiteren.

Enige voorbeelden van unisono in de muziekliteratuur zijn:

Chorus

Als twee klanken net niet unisono zijn, ontstaat er een interferentiezweving. Zolang deze interferentiefrequentie onder de de gehoorgrens van 20 Hz blijft noemt men dit beating en in muzikaal verband ook wel chorus. Als de interferentie boven de 20 Hz komt, spreekt men van een verschiltoon.

Zie ook

rel=nofollow