Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Uniek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term uniek wordt gebruikt in twee situaties, namelijk wanneer er van iemand of iets géén tweede is, oftewel die de enige is die (in zijn soort) bestaat, en in de situatie dat iemand iets of iemand onvergelijkelijk (mooi, knap enz.) vindt, oftewel er niets of niemand mee te vergelijken is of er op lijkt.

Strikt genomen is vrijwel alles in de natuur uniek in z'n eigen hoedanigheid, maar wordt bijna niets daarvan zo omschreven vanwege dat het veelal tot soortgenoten of veelvoorkomende, vergelijkbare verschijnselen toebehoort of toe wordt geschreven. Bij mensen is er echter sprake van een complexe psyche, die is opgebouwd uit waarnemingen, ervaringen, gevoelens, allerlei informatie en de gevolgelijke overdenkingen erover, beïnvloed door (erfelijke) karaktereigenschappen. Dit maakt het dat elk mens (individu) letterlijk en figuurlijk met recht "uniek" is. Naar mate de tijd verloopt worden zelfs eeneiige tweelingen meer-en-meer uniek.

Het unieke kan ook gebeurtenissen aangaan, welke dus enig zijn in het bestaan, maar in de volksmond ook wel zelden- of nauwelijks voorkomend (bijvoorbeeld : een unieke gelegenheid om iets te doen).

Voorwerpen zijn meestal door mensen vervaardigt, en veel daarvan in meervoud, en mogelijk zelfs is het een massaprodukt, om (meestal tijdelijk) te behouden, of om te gebruiken en het vervolgens weg te gooien (wegwerpartikel). Echter worden er ook artikelen vervaardigt juist om uniek te zijn, zoals vaak bij Haute couture het geval is. Ook zijn kunstobjecten meestal uniek vanwege die eenmalige expressie die er op het moment van vervaardigen was.

Veel zal nog als uniek aangemerkt kunnen worden, maar ongetwijfeld zijn de ontelbare hemellichamen, die allemaal uniek zijn, vanwege hun ontelbare verschillen, de meest indrukwekkende, en daarna de verschillende mensen die er zijn (bijna 7 miljard).

Zie ook

  • Unieke existentie (uniciteit), inzake wiskunde en logica : een eigenschap voor precies één element van een verzameling.

Referenties