Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Uncyclopedia

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Uncyclopedia is een van oorsprong Engelstalige parodie op de vrije internetencyclopedie Wikipedia. Uncyclopedia bestaat sinds januari 2005 en is een wiki die beheerd wordt door de fictieve 'Uncyclomediastichting'. De Nederlandstalige versie, de Oncyclopedia, (Neerlandica) bestaat sinds 1 juli 2006.

Geschiedenis

Uncyclopedia is opgericht op 5 januari 2005 door twee gebruikers van de Engelstalige Wikipedia, Chronarion en Stillwaters. Het is voortgekomen uit Bad jokes and other deleted nonsense, een verzameling vandalistische of onjuiste maar humoristische bijdragen op die encyclopedie. Aanvankelijk was het doel een SPOV, Satirical Point of View (Satirisch gezichtspunt), een parodie op de NPOV of Neutral Point of View van Wikipedia, te bieden, maar dat idee werd snel losgelaten ten gunste van een bredere humoristische inhoud.

Uncyclopedia raakte al snel bekend over het internet, en heeft onder andere bijgedragen aan de verspreiding van de populariteit van het Vliegend Spaghettimonster. In de loop der tijd zijn ook andere Wikimediaprojecten door Uncyclopedia geparodiëerd. Zo is UnNews (OnNieuws) een parodie op Wikinews, Unbooks een parodie op Wikibooks en Uncycloversity ("Als het ergens op slaat willen we het niet hebben") een parodie op Wikiversity.

Vooral de Engelstalige Uncylopedia werd vaak geteisterd door vandalisme, iets waar het Wikipediaproject ook regelmatig last van heeft. Nadat Uncyclopedia werd beschuldigd een broedplaats van internetpesten te zijn werd het acceptatiebeleid voor artikelen strenger, en de beheerders staan er om bekend 'riskante' inhoud snel te verwijderen.

Sinds 2005 wordt (de Engelstalige) Uncyclopedia, evenals de helft van de anderstalige ***pedia's gehost door Wikia.

Inhoud

Uncyclopedia heeft tot doel een online schijn-encyclopedie te maken die vooral bedoeld is als humoristisch. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verdraaide voorstellingen van de feiten, satire, regelrechte gefantaseerde verhaalltjes en worden ook politiek incorrecte formuleringen niet geschuwd. Anders dan in fictie, complottheorieën of alternatieve geschiedenis moet men in Uncyclopedia-artikelen niet noodzakelijk samenhang of logica te verwachten. De site werkt, net als Wikipedia, met MediaWiki-software, waardoor iedere bezoeker nieuwe artikels kan toevoegen of bestaande artikels bewerken.

Waar Wikipedia het logo van een uit puzzelstukjes opgebouwde, niet geheel complete wereldbol hanteert, gebruikt Uncyclopedia als logo een aardappel, met de naam Sophia. Deze wordt binnen de Uncyclopedia-gemeenschap gezien als symbool van wijsheid. Ook andere kenmerken van en gebeurtenissen op Wikipedia worden regelmatig gepersifleerd.

Een bekende manier van artikelen schrijven op Uncyclopedia is het gebruikmaken van naar zichzelf verwijzende humor, of het schrijven van een artikel in de stijl van het onderwerp. Zo bestaat de pagina AAAAAAAAA! tot de afbeeldingen en interface aan toe uitsluitend uit A's, is de pagina over morse geschreven in morse en is de pagina over overtolligheid uitermate breedsprakig. Ook het voorzien van artikelen met verzonnen citaten van Oscar Wilde is een terugkerende grap; in anderstalige Uncyclopedia's worden vaak andere personen voor die functie gebruikt: in de Nederlandse is dat bijvoorbeeld Johan Cruijff, in de Spaanse Miguel de Cervantes en in de Duitse David Haselhoff. Andere personen die vaak op de hak worden genomen zijn Jezus, Mr. T, Chuck Norris, Kanye West, YUI, Friedrich Nietzsche, George W. Bush, Steve Ballmer en Adolf Hitler. De beheerders van Uncyclopedia pogen het aanmaken van nieuwe artikelen met verwijzingen naar deze personen te ontmoedigen, om te voorkomen dat de humor op de site te voorspelbaar en zichzelf herhalend wordt.

In andere talen

Sinds 2005 zijn er Uncyclopedia's in meer dan 40 talen opgericht, waaronder Frans, Duits, Spaans, Hebreeuws, Nederlands, Zweeds, Fins, Limburgs en zelfs Latijn. De Portugese Uncyclopedia, desciclopedia, is op de Engelse na de grootste, gevolgd door de Japanse, Ansaikuropedia. Andere grote Uncyclopedia's zijn de Poolse Nonsensopedia, de Italiaanse Nonciclopedia en de Franse Désencyclopedie.[1] Ook de Spaanse Uncyclopedia, Inciclopedia, heeft een aanzienlijke omvang, wat vooral te danken is aan het feit dat de SGAE, een Spaanse organisatie die de rechten van auteurs verdedigt, in februari 2006 de humoristische Wiki Frikipedia liet sluiten, waarna veel artikelen en gebruikers van Frikipedia hun toevlucht zochten tot Inciclopedia.

Oncyclopedia

De Nederlandse versie werd in juni 2006 opgestart. In een half jaar tijd groeide het aantal artikelen tot zo'n 350, waarna een kleine stroomversnelling volgde, want hoewel het aantal artikelen in maart 2007 rond de 500 lag, verhuisden zo'n 150 korte artikelen naar het in januari 2007 opgestarte dochterproject, het Onwoordenboek der Nederlandse Taal, zodat het aantal nieuwe bijdragen in drie maanden bijna verdubbelde (350 - 150 + 300 = 500). In februari 2007 werd een tweede dochterproject opgestart: OnNieuws, waarin actuele gebeurtenissen op een de 'Bibliotheca Nonsensicala'-waardige wijze worden belicht. Rond 15 maart 2007 werd besloten tot een naamsverandering. Onziclopedie heet vanaf dat moment Oncyclopedia (Neerlandica). Later kwamen nog meer dochterprojecten. Deze zijn: OnZinnen, OnBoeken (waaronder o.a. OnRecepten, Hoe? en OnPoëzie vallen) en het OnWoordenboek.
Sinds de oprichting van de Oncy (zoals Oncyclopedia ook wordt genoemd) presenteert de Oncyclopedia zich (fictieve) vijand van Wikipedia. De Oncyclopedia "terroriseert" zogenaamd de Wikipedia (en vice versa) en dit wordt dan vermeld in een humoristische stijl. Toch is de Oncy (en de Uncy ook) het bekendste geworden door de artikelen over emo's, Tokio Hotel en zelfmoord. Hier komt vaak kritiek op, maar hier wordt zelden iets mee gedaan door de gebruikers van de Oncyclopedia zelf (doorgaans worden de commentaren in het artikel Jullie hebben geen leven gestopt en de schrijver geblokkeerd.) Toen de Oncyclopedia in 2009 vrij goed groeide, nomineerde men zelfs een "artikel van de halfweek". In 2010 ging men terug naar het traditionele "artikel van de week".[2] Bovendien werd er een uitlichting voor OnWoordenboeklemmata en afbeeldingen ingesteld. Tenslotte bestaat er een "Oncyclopolis Project".[3] Dit zou inhouden dat een fictieve stadstaat, Oncyclopolis, zou worden gesticht en dat krijgt de Oncyclopedia een eigen rangensysteem zou krijgen dat gebaseerd zou zijn op artikelaantal. De vereisten hiervoor zouden gebaseerd zijn op het rangensysteem van de Uncyclopedia. Begin 2015 telde Oncyclopedia rond de 2600 artikelen.

Zie ook

Referenties

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Uncyclopedia op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow