Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Traditionele Chinese karakters

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Traditionele Chinese karakters
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 繁體字 / 繁體中文
Vereenvoudigd 繁体字 / 繁体中文
Hanyu pinyin fántǐzì / fántǐzhōngwén
Gwoyeu Romatzyh farntiitzyh / farntiijongwen
Standaardkantonees Faan T'aj Chie/ Faan T'aj Chong Man
Peng’im (Chaozhouhua) huang5 ti2 yi7
Andere benamingen (op Taiwan): zhèngtǐzì (正體字/ 正体字)

Traditionele Chinese karakters vormen de traditionele hanzi karakterset, die wordt gebruikt bij het schrijven van de Chinese talen. Een aantal karakters zijn in de jaren 1950 en 1960 door de regering van de Volksrepubliek China gewijzigd. Zij vormen sindsdien de vereenvoudigde Chinese karakters.

De traditionele Chinese karakters worden gebruikt in Hongkong, Macau, Taiwan en meestal ook in Kantonees-Chinese gemeenschappen overzee. Op Taiwan worden traditionele Chinese karakters Zhengtizi (Tongyong Pinyin: jhèngtǐzìh) genoemd. De Verenigde Naties gebruikten traditionele karakters tot in de jaren 1970, toen de officiële vertegenwoordingen van China van Taipei naar Peking verhuisde; sindsdien gebruiken de Verenigde Naties vereenvoudigde karakters.[1]

Traditionele Chinese karakters worden al zo'n tweeduizend jaar geschreven, historische en klassieke Chinese teksten zijn allemaal geschreven met traditionele karakters.

Voorbeelden

In deze tabel staan links de traditionele vorm van de karakters, rechts de vereenvoudigde vorm. Dit zijn slechts een paar van de vele vereenvoudigde karakters.

Traditioneel Chinees Vereenvoudigd Chinees
發 & 髮
齿

Referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: