Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Toonaangevend

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toonaangevend is een begrip van meerdere uitingsvormen die gemeen hebben dat ze bepalend zijn voor iets dat volgt of nog moet volgen. Dit kan een persoon zijn, maar ook een zaak, object of gedachtengoed (of meerdere van het/de betreffende). De soorten subjecten betreffend mode beogen meestal ook toonaangevend te zijn, wat sommigen keer-op-keer ook lukt, veelal ondersteund door een opgebouwde goede naam. Deze goodwill is ook van invloed op bijvoorbeeld de bekende merken consumentenapparatuur, vervoermiddellen en ook voedingsmiddellen.

Wie of wat toonaangevend is, is naast bepalend te zijn voor wat anderen (ver)krijgen, ook verantwoordelijk voor zijn eigen succes (voortbestaan), wat samengaat met een bepaalde waar te maken verwachting (kwaliteit), naar diegenen die er afhankelijk van zijn. Dit is daarom meestal een interactie van beide zijden, welke voortdurend aan verandering onderhevig is, zoals ook inzake mode.

Synoniemen van toonaangevend zijn ondermeer : maatgevend, leidend, invloedrijk, gezaghebbend, machtig en normatief.

Men kent ook afgedwongen toonaangevend zijn, oftewel (keerzijde) noodgedwongen volgzaam zijn, wat van oudsher het geval was inzake de meeste grote religies. Hierbij werd/wordt een bepaalde toon (leidraad) verkondigd en/of voorgeschreven, waarnaar vervolgens het denken, begrijpen en doen-en-laten op afgestemd wordt. De doctrines en betreffende gewoontes houden het sindsdien in stand.

Referenties