Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tool

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de plaats in Texas, zie Tool (Texas).
rel=nofollow
Bestand:Tool live barcelona 2006.jpg
Tool treedt op in 2006. Van links naar rechts zijn zichtbaar op het podium: Adam Jones, Maynard James Keenan en Justin Chancellor.

Tool is een Amerikaanse rock- en metalband uit Los Angeles. Hun muziek wordt ook wel progressive metal genoemd.

Artiesten

Geschiedenis

Tool is opgericht in 1990 door zanger Maynard James Keenan, gitarist Adam Jones, drummer Danny Carey en de bassist Paul d'Amour. In 1992 brengen ze hun eerste EP uit: 'Opiate'. Hierop staan 6 nummers, waaronder de latere hit Hush en Opiate. Dit was de opstap naar hun eerste volwaardige album Undertow dat in 1993 uitkwam, met onder meer een gastoptreden van Henry Rollins. In datzelfde jaar stond Tool geprogrammeerd op het Amerikaanse muziekfestival Lollapalooza, waar zij veel bekijks trokken. Dit optreden zorgde er voor dat Undertow al snel een gouden plaat werd (later zou hij zelfs dubbel platina worden). In 1993 tourden ze door Nederland in het voorprogramma van Fishbone en stonden op Popwerk in Den Bosch en op de eerste editie van het Nederlandse festival A Campingflight To Lowlands Paradise. Op dit festival heeft Maynard James Keenan een van de twee keren in Europa samen met Rage Against The Machine live meegezongen met het nummer "Know Your Enemy". Op het gelijknamige album van Rage Against The Machine is Maynard James Keenan ook in dit nummer te horen. In september 1995 verliet Paul d'Amour de band en in november van hetzelfde jaar kwam de huidige bassist Justin Chancellor erbij. Een jaar later, 1996, kwam Tool met een nieuw album, Ænima. De titel is afkomstig van de gelijknamige hit op dit album. Ænima is een samentrekking van de Jungiaanse term anima(ziel) en enema, een anale douche ook wel darmspoeling genoemd. Ænima gaat dus over het rein worden van de ziel. In het nummer Ænima zingt Keenan over zijn verlangen naar de apocalyps, die Los Angeles zal schoonwassen van haar decadentie. Na Ænima was het een tijdje rustig rondom Tool, omdat de bandleden zich bezig hielden met andere projecten. Er gingen zelfs geruchten dat Tool uit elkaar zou gaan. Dit bleek onterecht in 2000, met de publicatie van de CD/video-box Salival, waar ook nieuw materiaal op stond. In 2001 kwam Tool helemaal terug met het succesvolle Lateralus. Onder andere de single Schism bereikte een groot publiek door hoog te scoren in de hitparades. Voor dit nummer ontving Tool een grammy in de categorie "Best Metal Performance". Ook het laatste album, 10,000 Days kan een succes worden genoemd. Het openingsnummer Vicarious gaat over een minder fraaie kant van de mens, namelijk dat mensen aangetrokken worden door negatief nieuws, terwijl zijzelf veilig achter hun tv zitten (de ver-van-m'n-bed-show). Het nummer The Pot werd eveneens als single uitgebracht. Opvallend op dit album is ook het bijna tien minuten durende Rosetta Stoned, wat over een man gaat die, door een DMT-trip, denkt dat hij ontvoerd was door aliens.

Thema's

Tool gebruikt haar muziek om diverse maar vooral diepgaande thema's te bespreken. Filosofische, spirituele onderwerpen en teksten over persoonlijke, innerlijke strijd worden uitgewerkt. In de albums is de voortgang van hun eigen innerlijke strijd ook terugzien en te horen. De eerste albums zijn rauwer zowel muzikaal als tekstueel en het latere album Lateralus lijkt een afsluiting van die strijd. Vooral de titelsong, waarin hij 'de spiraal van het goddelijk volgt terwijl hij mens blijft' is daar een goede weerspiegeling van.

Wiskunde

In de muziek van Tool is Danny Carey's interesse in wiskunde merkbaar. Zo kan men in het nummer Lateralus op verschillende plaatsen de Rij van Fibonacci terugvinden. Niet alleen in de zang die volgens deze reeks verloopt maar ook in de maatwisselingen. Zo speelt hij eerst in 9/8, dan in 8/8 en tenslotte in 7/8. 987 is het zestiende getal van de Fibonaccireeks.

Kunst

Muziek van Tool komt vaak in verband met kunstwerken van de kunstenaar Alex Grey. Zo heeft hij de album covers van Lateralus en 10,000 days ontworpen. In de verpakking van Lateralus is een mens te zien met in de zichtbare hersenkronkels het woord GOD. Bij 10,000 days zit er een speciaal brilletje aan vast en als je daardoor in het boekje van het album kijkt (waar je door normale ogen gewoon 2 dezelfde plaatjes naast elkaar ziet) deze plaatje worden 'samengevoegd' tot één plaatje met een 3D effect. Zoiets heet een stereoscopie en de bril een stereoscoop. In dit geval is er een parallelle stereoscopie: het linkeroog ziet de linkerafbeelding, het rechteroog de rechterafbeelding. Met deze verpakking won Tool de Grammy voor beste verpakking in 2007.

De video's, waarvan verschillende gemaakt door Adam Jones, nemen een belangrijke plaats in tijdens live optredens van de band. Zo vormen ze de achtergrond waartegen de band speelde tijdens de 10.000 days -tour, maar ook op festivals verrassen ze menig toeschouwer. De video's zijn unieke animaties, soms luguber en donker. Ze weerspiegelen perfect de thema's die aan bod komen in de teksten. Ze doen soms denken aan Netzhammer, maar zijn veel minder steriel. De video's bewijzen de veelzijdigheid van de band, en voegen een extra dimensie toe, die de band een bijzondere plaats geeft in de muziekscene van tegenwoordig.

Discografie

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Undertow 16-6-2001 89 1 album uit '93
Ænima 2-11-1996 75 7
Lateralus 19-5-2001 7 14
'10.000 days' 6-5-2006 1 21
Noteringen in de Tijdloze van studio Brussel 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Schism 78 69 40 37 19 15 16 25 28

Videoclips

Tool heeft acht officiële videoclips gemaakt:

  • Hush
  • Sober
  • Prison Sex
  • Stinkfist
  • Ænema
  • Schism
  • Parabola
  • Vicarious

Externe links