Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Toetsenist

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een toetsenist is een bespeler van een muziekinstrument dat is voorzien van toetsen. De term is een verzamelnaam voor bespelers van uiteenlopende toetsinstrumenten, zoals een keyboard, (elektrische) piano, elektronisch orgel of synthesizer.

De benaming geldt niet voor alle bespelers van toetsinstrumenten. Bespelers van orgels zijn organisten en bespelers van de piano heten pianisten. Bespelers van klavecimbel, spinet en virginaal worden klavecinisten genoemd.

Enkele voorbeelden van instrumenten die toetsenisten bespelen, zijn:

Geschiedenis

De benaming toetsenist is ontstaan in de vroege jaren '60. Tot die tijd werden bespelers van toetsinstrumenten over het algemeen als pianist of organist aangeduid. In de jaren '60 werd een breed scala aan toetsinstrumenten populairder. Door het toegenomen gebruik ontstond behoefte aan een algemene benaming voor de bespelers ervan: toetsenisten.

De opmars van elektronische toetsinstrumenten begon eveneens in de jaren '60. Verschillende bands gebruikten een Hammondorgel, Mellotron, of elektrische piano's zoals de Fender Rhodes. Bands als The Moody Blues, The Rolling Stones en The Beatles voegden toetsen toe aan hun opnames. In 1967 gebruikten The Doors voor het eerst een Moog synthesizer in hun nummer Strange Days. Toetsenisten kregen een prominente rol in bands, maar ook solo-muzikanten braken ermee door. Jean Michel Jarre, die eind jaren '60 begon, geldt als een pionier op het gebied van synthesizers.

De betaalbaarheid van elektronische instrumenten zoals keyboards en synthesizers nam toe. Steeds meer bands en artiesten begonnen de instrumenten te gebruiken. In de late jaren '70 en vroege jaren '80 ontstonden bands die alleen met elektronische instrumenten werkten, waaronder Kraftwerk en The Human League. Ook progressieve rockbands zoals Genesis, Emerson, Lake & Palmer en Pink Floyd maakten gebruik van keyboards en synthesizers.

In de jaren '90 liep de populariteit van synthesizers in de rockmuziek wat terug, waardoor het gebruik ervan zich vooral beperkte tot de Elektronische muziek. Dankzij bands als The Killers en Keane zijn toetsinstrumenten de laatste jaren weer vaker in de pop- en rockmuziek te horen.

Zie ook