Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Toestemming

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toestemming oftewel het toestemmen is het inwilligen (toestaan) en/of het goedkeuren van iets of iemand door een bepaald persoon. Van hetgeen het om gaat wordt het goed bevonden dat het plaatsvindt of plaats gaat vinden. De toestemming betreft veelal specifieke feiten, bedoelingen en activiteiten, waarmee tevoren het al-dan-niet toestemming geven is bepaald. Het is dan ook een pré om al de betrekking- en/of gevolgenhebbende factoren alvorens het toestemming geven te weten, om niet onverwacht anderzijds te ondervinden.

Voor menig activiteit in het dagelijks leven moet men verplicht om toestemming vragen, vanwege dat daar bepaalde wetgeving op van toepassing is. Dit kan een simpel overleg zijn met bijvoorbeeld buren, inzake een verbouwing of aanplanting van bijvoorbeeld bomen, maar ook een officiële vergunning van bijvoorbeeld de gemeente. Naast dat hierbij de manier van toestemming vragen anders is, is hierbij de tijdsduur eveneens aanzienlijk anders. Bij overheden spreekt men dan ook wel over "de ambtelijke molen" waarlangs die vergunningaanvraag verloopt.

Er kunnen ook activiteiten en/of gebeurtenissen plaatsvinden zonder dat toestemming is gegeven, waar men zich niet bewust van kan zijn, maar ook wel bewust, wat dan meestal dwang of misleiding betreft. Dit gaat vanwege die zelfde wetgeving meestal om strafbare feiten, waartegen men aangifte kan doen of mogelijk de schade (als die er is) kan verhalen. Voorts kan iemand zelf ook de wet overtreden, waarop zonder er toestemming voor te geven door bevoegde ambtenaren e.d. bepaalde acties en/of maatregelen gedaan/getroffen kunnen worden, zoals met een huiszoekingsbevel het geval is.