Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Levensbeschouwing

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Toekomstperspectief)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een levensbeschouwing is het op kennis, ervaring en aanvoelen gebaseerde geheel van persoonlijke waarden, voorstellingen en zienswijzen over de betekenis en waarde van het leven en het bestaan, de rol van het individu, de omgang met de medemens en de maatschappij. Levensbeschouwingen kunnen door een individu, een groep, een maatschappij of door verschillende culturen worden gedeeld.

De termen ’ideologie’ en ’wereldbeeld’ worden vaak geassocieerd met ’levensbeschouwing’. Deze termen overlappen elkaar voor een groot deel en zijn moeilijk te onderscheiden.

In de eigenlijke en algemene betekenis betekent filosofie wijsbegeerte. Maar ook de term ’een filosofie’ wordt soms als synoniem gebruikt voor een levensbeschouwing. In dat geval bedoelt men met een filosofie dikwijls een levensbeschouwing op puur rationele grondslag. In het algemeen kunnen levensbeschouwingen ook een minder rationele basis hebben, zoals gevoelens en culturele tradities. Het kan gebaseerd zijn op een al dan niet rationeel geaccepteerde openbaring van buitenaf of op een ’innerlijke stem’ zoals het eigen geweten.

In Nederland worden scholen van een zekere levensbeschouwelijke richting aangeduid met de term ’bijzonder’ om deze te onderscheiden van openbare scholen, die door de overheid worden onderhouden en die geacht worden geen levensbeschouwelijke stroming boven een andere te stellen.

Aan diverse onderwijsinstituten is ’Levensbeschouwing’ ook de naam van een vak.

Het Duitse woord ’Weltanschauung’, dat in dezelfde betekenis wordt gebruikt, is in een aantal andere talen als leenwoord overgenomen en duikt ook op in Engelse of Franse literatuur.