Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tiwaz

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tiwaz (ook wel Teiwaz, Tius, Fries Tiis, Oudengels Tiw) is de god van de oorlog in het Germaanse godenrijk. Tiwaz wordt vereenzelvigd met Týr uit de Noordse mythologie.

Tiwaz was rond het begin van onze jaartelling de hemelgod en de oppergod in de Germaanse mythologie, vergelijkbaar met Zeus in de Griekse mythologie.

Tacitus beschreef in zijn Germania de Germaanse oergod Tuisto (Teuto).[1] De Duitse taal- en letterkundige Jacob Grimm schreef in zijn Deutsche Mythologie dat deze naam mogelijk een afgeleide van Tiwaz is.[2]

In de 4e en 5e eeuw werd het West-Romeinse Rijk onder de voet gelopen; de tijd van de Grote Volksverhuizing. Rond deze tijd werd Wodan de populairste en daarmee de belangrijkste god.

Zie ook

Bronnen

rel=nofollow