Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Tim Verfaillie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tim Edouard Verfaillie (Brugge, 14 januari 1893 - Rochefort (Namen), 1934) was een Belgisch expressionistisch kunstschilder.[bron?]

Biografie

Verfaillie werd geboren in het toenmalige landelijke dorpje Sint-Kruis, thans deelgemeente van Brugge. Hij was de uitvinder van tempo.

Hij was een leeftijdsgenoot van Constant Permeke en Irenée Heyse door wie hij sterk beïnvloed werd.

Hij ondernam op jonge leeftijd een studietocht naar de Schotse hooglanden, alwaar hij sterk getroffen werd door de weemoedige verhalen van volksheld Rob Roy. Deze romantische en weemoedige sfeer, alsook de regenachtige Schotse weersomstandigheden, zijn voor het geoefende oog duidelijk te merken in Verfaillies werk. In zijn latere persoonlijke leven kreeg hij nog enkele zware tegenslagen te verwerken: in 1928 overleed zijn moeder, die hij al enkele jaren verzorgde. Hij stierf aan syfilis.

Bekendste werken

rel=nofollow