Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tiberias

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tiberias
טבריה
Stad in Israël Vlag van Israël
Tiberias
Tiberias
Situering
District (mechoz) Noord
Coördinaten 32°047′N 35°031′E
Algemeen
Inwoners (2009) 41.300
Foto's
Tiberias vanuit de lucht
Tiberias vanuit de lucht
Portaal  Portaalicoon   Israël
rel=nofollow
rel=nofollow
Bestand:Tiberias.jpg
Tiberias
Bestand:Tiberias 2010.JPG
Graf van Maimonides (RAMBAM)
Bestand:Bodek Architects Tiberias Football Stadium AA.jpg
Tiberias voetbalstadion Ontworpen door architect Moti Bodek

Tiberias (Hebreeuws: Teverja - טבריה) is een stad in het noordoosten van Israël, 70 kilometer ten oosten van Haifa. De stad ligt aan de westkant van het Meer van Tiberias (genoemd naar de stad, het wordt ook wel Meer van Kinneret en Meer van Galilea genoemd). Tiberias is de grootste plaats die aan dit meer ligt. Eind december 2009 had de stad ca. 41.300 inwoners. Het Meer van Tiberias ligt ongeveer 205 meter beneden zeeniveau, maar de stad heeft ook aanzienlijk hoger gelegen wijken.

Geschiedenis

De stad werd in het jaar 17 n.Chr. gesticht door Herodes Antipas, de zoon van de beroemde koning Herodes I. Herodes Antipas noemde het naar de princeps Tiberius. Al sinds de klassieke tijd is de stad bekend vanwege de heetwaterbronnen die zich hier bevinden. Een belangrijke bron van inkomsten is van oudsher de visvangst op het meer.

De stad werd naast Jeruzalem, Hebron en Safed een van de heilige steden voor joden. Lange tijd is het spiritueel centrum geweest voor de joden in het land. De stad heeft een rijke geschiedenis. In het oude Israël lag het in het gebied van de stam Naftali. Verder bevindt de graftombe van Maimonides zich in de Ben Zakkai-straat in Tiberias, en ook de graven van Jochanan ben Zakkai en van Rabbi Akiva liggen in de stad. Na de verwoesting van de Tempel van Jeruzalem werd het Sanhedrin in de 2e en 3e eeuw n.Chr. naar Tiberias verhuisd. De Masoreten die een systeem ontwikkelden om de bijbeltekst, inclusief klinkers betrouwbaar door te geven, waren rond het jaar 900 à 1000 actief in deze stad.

In 1938 vond een moordpartij plaats in de stad, waarbij 19 Joodse inwoners om het leven kwamen, zie Pogrom van Tiberias (1938).

Een maand voordat Ben-Gurion de staat Israel uitriep viel de Hagana de stad aan. Veel palestijnse inwoners ( 5000 van de 11000) vluchtten op het horen van het nieuws van bloedbaden in Deir Yasin op 9 april en Khirbat Nasr al-Din op 12 april. Dagenlang hadden zij in angst gezeten vanwege beschietingen door zionistische milities vanaf de heuvels die zich verheffen boven de stad. Ook was men uit zijn doen door continue zeer luide geluiden uit luidsprekers van de vijand. Dan waren er de vatbommen die langs wegen naar het meer naar beneden kwamen rollen. In plaats van bescherming te bieden drongen de Britten er bij de Palestijnen op aan over evacuatie te onderhandelen met de Hagana; koning Abdullah van Jordanië zond 30 vrachtwagens om vrouwen en kinderen op te halen. Op 18 april viel de stad.[1]

Tiberias is populair bij Israëlische en buitenlandse toeristen. Vanuit veel plekken in Tiberias heeft men een mooi uitzicht op het meer, en op de Golanhoogten aan de overzijde ervan.

Bezienswaardigheden in en om Tiberias

  • Kruisvaarderskasteel
  • Meer van Tiberias, waarop men een boottocht kan maken
  • De stranden in de stad en rondom het meer van Tiberias
  • De Golanhoogten aan de oostzijde van het meer
  • Sint-Pieterskerk, door kruisvaarders gebouwd
  • De baden van Tiberias, die een nationaal park van Israël zijn

Geboren

Stedenband


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º The ethnic cleansing of Palestine, Ilan Pappe, Oneworld, Oxford, 2006, blz.92
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Tiberias op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
32°47′35″N, 35°31′56″E