Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Thomas Hertog

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Thomas Hertog (Leuven, 27 mei 1975) is een Belgisch theoretisch natuurkundige, als hoofdddocent verbonden aan de KU Leuven.

Hij studeerde af aan de KU Leuven als licentiaat natuurkunde. Hij volgde aan de University of Cambridge een speciale master opleiding, Part 3 of the Mathematical Tripos. Doordat hij in deze opleiding excelleerde, kreeg hij de mogelijkheid te promoveren tot het doctoraat bij Stephen Hawking, iemand waar hij zowel op werkvlak, als in de privé nadien zeer nauwe contacten mee onderhoudt. Hij doctoreerde in de wetenschappen met een studie over kosmische inflatie, een vertakking van de oerknaltheorie. Nadien verrichte hij kosmologisch werk als postdoc aan de University of California - Santa Barbara in de Verenigde Staten, als onderzoeker aan de Université de Paris VII in Frankrijk en als onderzoeker bij het CERN in Genève en Frankrijk. In oktober 2011 werd Hertog benoemd tot hoofddocent natuurkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven.[1]

Samen met Stephen Hawking en James Hartle slaagde hij er in de wiskunde te verzoenen van de kwantumkosmologie met die van de stringtheorie. Hiermee probeerden ze de snaartheorie, die als potentiële unificatietheorie beschouwd wordt en dus de algemene relativiteitstheorie probeert te verenigen met de kwantummechanica, die eerst niet strookte met de werkelijkheid, hierop toe te passen. Dit voorspelt dat er oneindig veel heelallen naast elkaar bestaan, genaamd een multiversum. Met de theorie zijn ze in staat de waarschijnlijkheid van een bepaald heelal te berekenen.

Selecte bibliografie

  • Gravitational Wave Bursts from Cosmic Superstrings with Y-junctions, P. Binetruy, A. Bohe, T. Hertog, D. Steer, Phys. Rev. D80 (2009) 123510 [arXiv:0907.4522[hep-th]].
  • Towards a Big Crunch Dual, T. Hertog, G.T. Horowitz, JHEP 0407 (2004) 073 [arXiv:hep-th./04061 34].
  • Brane New World, S.W. Hawking, T. Hertog, H.S. Reall, Phys. Rev. P62 (2000) 043501 [arXiv:hep-th/0003052].

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow

Aanvullende lectuur

rel=nofollow