Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Theatermaker (tijdschrift)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Theatermaker is een tijdschrift over podiumkunsten, dat tweemaandelijks verschijnt.


Het tijdschrift is een mix van kroniek en kritiek op het gebied van toneel, jeugdtheater, opera en muziektheater, dans en mime. De nadruk ligt op gesubsidieerde prestaties omdat in dat domein artistieke vernieuwing uitgangspunt is en aan het ontwikkelen van oeuvres kan worden gewerkt. TM besteedt dan ook ruim aandacht aan het beleid dat de voorwaarden daartoe schept. Vervolgens probeert TM de ontwikkelingen te duiden, indien mogelijk met elkaar in verband te brengen en in relevante contexten te plaatsen. In een journalistieke stijl richt TM zich daarbij zowel op kunstenaars als op het kunstpubliek.

TM beweegt zich binnen het domein van de kunstkritiek, die men zou kunnen onderverdelen in recensies en kritieken. Beide zijn van belang: recensies om een groter publiek op de hoogte te stellen van het tot stand komen van een kunstuiting, gevoegd bij een eerste verslag en oordeelsvorming. Deze betekenis is in een aantal kranten en tijdschriften terug te vinden en kan worden beschouwd als een service aan de lezer en, in sommige gevallen, als een spiegel voor de kunstenaar. Kunstkritiek wordt beschouwd als een meer op de inhoud van een of meerdere kunstwerken en kunstgenres betrokken beschouwing, waarbij een cultuurhistorische en maatschappelijk-sociale context kan worden betrokken. Deze vorm van kritiek speelt zich in Nederland voornamelijk af in tijdschriften, gepubliceerd in druk zowel als op internet. Deze vorm van kritiek is van belang voor de voortgang van de studie van de kunsten en kan geïnteresseerde kunstenaars inzicht verschaffen in de werking van hun ondernemingen.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow