Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

The voice of Holland

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

The voice of Holland (afgekort tot TVOH) is een talentenjacht die sinds 17 september 2010 door de Nederlandse televisiezender RTL 4 wordt uitgezonden. Het programma is bedacht door John de Mol en Roel van Velzen. Het wordt m.u.v. seizoen 2, 3 en 4 jaarlijks rond de jaarwisseling uitgezonden, van november t/m februari.

Ontwikkeling en productie

The voice of Holland is de eerste serie binnen de The Voice-franchise. De talentenjacht werd bedacht nadat RTL 4-baas Erland Galjaard enthousiast was over het tweede seizoen van X Factor. Galjaard vroeg De Mol of hij een programmaformule kon bedenken die een stapje verder ging dan X Factor. De Mol kwam hierop met het idee van de Blind Audition. Daarnaast wilde hij de nadruk leggen op kwaliteit. Zo moesten de coaches topartiesten uit de muziekwereld zijn. De draaiende stoelen werden bedacht door Roel van Velzen. Verder zou het de eerste grote talentenjacht zijn waarbij sociale media actief werd betrokken.[1]

De talentenjacht werd op 31 maart 2010 gepresenteerd aan het grote publiek. Het concept van het programma was toen nog niet bekend. Er gingen geruchten dat het een Amerikaans format zou zijn, om zo deelnemers te trekken. Op 17 augustus 2010 maakte John de Mol bekend dat The voice zijn eigen format was en werd de titel veranderd in The voice of Holland.[2]

De titel The voice is een eerbetoon aan de vader van John de Mol, die zanger was en de Nederlandse Frank Sinatra werd genoemd. De bijnaam van Sinatra was The Voice.[3]

Voor de eindregie van het programma contracteerde De Mol een duo dat ook al verantwoordelijk was geweest voor Idols, X Factor en Popstars: Martijn Nieman en Jeroen van Zalk.

Elk jaar in de eerste week van oktober vindt in Cannes de televisiebeurs MIPCOM plaats. Ook De Mol ging hierheen met The voice en het programma werd door veel bedrijven en zenders als een grote hit beschouwd. De Mol kreeg van verschillende bedrijven de vraag wanneer ze om de tafel konden zitten om het format te kopen.[4] Het format werd uiteindelijk wereldwijd verkocht.

Programmaformule

Het programma bestaat uit verschillende rondes.

Het begint met de productieauditie. Dit is een voorselectie waar geen camera's bij zijn en hier worden alleen de beste kandidaten geselecteerd.

In de Blind Auditions zingen de kandidaten ongeveer 1 minuut lang een lied naar keuze. De coaches zitten met hun rug naar het podium toe, zodat er alleen beoordeeld kan worden op basis van muzikaliteit en stem. Wanneer een coach de kandidaat in zijn of haar team wil plaatsen drukt deze op zijn of haar "I Want You" knop. De stoel van de coach draait dan naar het podium toe. Wanneer twee of meer juryleden op de knop hebben gedrukt, mag de artiest zelf kiezen met welke coach hij of zij verder wil.

In The Battles heeft elke coach twee of drie van zijn eigen acts aan elkaar gekoppeld die tegen elkaar moeten strijden. Dit doen ze door samen een door de coach gekozen nummer te zingen. Uit elke battle kan er slechts één doorgaan en dit wordt beslist door het dreamteam. Het dreamteam bestaat uit de coach zelf en een goede vriend of collega (in seizoen 1 twee goede vrienden of collega's). De act die uiteindelijk doorgaat, krijgt een plek in de liveshows. Vanaf het vierde seizoen is nieuw dat de andere 3 coaches na de keuze de afvaller nog kunnen meenemen als de Steal. Elke coach kan maar 1 steal gebruiken per seizoen. De battles vinden plaats in een boksring.

Van seizoen 1 t/m 5 gingen de kandidaten na The Battles door naar de liveshows. Vanaf seizoen 6 zijn The Knockouts toegevoegd om het aantal kandidaten voor de liveshows terug te dringen. In deze fase zingen de kandidaten solo een liedje. Naar aanleiding van hun optreden worden ze gerankt door hun eigen coach die ze op een van de stoelen plaatst. Mocht een coach twijfelen over de ranking van een kandidaat, dan mag er een challenge worden aangevraagd. De coach kan dan een optreden van één van zijn of haar talenten terugluisteren om een weloverwogen beslissing te maken. De talenten die op de stoelen blijven zitten, gaan door naar de liveshows.

De liveshows worden live op RTL 4 en Radio 538 uitgezonden. De kandidaten worden gecoacht door hun coach en zingen in overleg met de coach een nummer. Het publiek thuis kan stemmen welke act naar huis moet. Van elke coach komen twee kandidaten in de sing-off die vervolgens hun nummer nog een keer moeten zingen, waarbij de coach moet bepalen welke act uit zijn of haar team afvalt. In de laatste fase van de liveshows zijn er twee acts per coach over. De coaches bepalen samen met het publiek thuis welke act er wordt geëlimineerd. De coach en het publiek thuis hebben ieder 50 procent weg te geven aan stemmen. Er blijft dan per coach nog één act over die met z'n vieren de strijd aangaan in de finale. Het publiek kiest met behulp van televoting (bellen en sms'en) de winnaar en deze wordt dan benoemd tot "The voice of Holland".

In seizoen 5 werd een nieuw element aan de liveshows toegevoegd, The Clash. Een coach zette telkens twee van zijn of haar talenten tegenover elkaar. Zij mochten ieder twee liedjes uitkiezen die zij om en om ten gehore brengen in zeer korte uitvoeringen. Na de in totaal vier liedjes bepaalde het publiek thuis samen met de betreffende coach wie van de twee doorgaat. In seizoen 6 werd dit element weer geschrapt vanwege de introductie van The Knockouts.

In seizoen 2, 3, 4, 7, 8 en 9 kunnen de kijkers via hun smartphone tijdens The Blind Auditions en The Battles voorspellen wie er doorgaat naar de volgende ronde en voor welke coach de kandidaten gaan kiezen. In seizoen 5 is de RedRoom app geïntroduceerd. Met deze app kan men de kandidaten volgen en meer over ze te weten komen. Ook kan men via de app muziek uit het programma streamen via Deezer.

Seizoenenoverzicht

Seizoen 1 overtrof de gemiddelde kijkcijferscore van Idols 1. Het tweede seizoen wist beter te scoren dan het eerste. Vanaf het derde seizoen zit the results (uitslagshow) in de reguliere aflevering, waardoor het aantal afleveringen lager ligt dan de eerste twee seizoenen.

Seizoen Startdatum Einddatum Afleveringen
(incl. the results)
Gem. kijkercijfers
(incl. the results)[5]
1 17 sept. 2010 24 jan. 2011 27 2,53 miljoen
2 23 sept. 2011 20 jan. 2012 25 3,03 miljoen
3 24 aug. 2012 14 dec. 2012 17 2,88 miljoen
4 30 aug. 2013 20 dec. 2013 17 2,63 miljoen
5 29 aug. 2014 19 dec. 2014 17 2,29 miljoen
6 25 sept. 2015 29 jan. 2016 17 2,28 miljoen
7 21 okt. 2016 17 febr. 2017 17 2,44 miljoen
8 20 okt. 2017 16 febr. 2018 17 2,17 miljoen
9 2 nov. 2018 22 febr. 2019 17 2,31 miljoen
10 8 nov. 2019 28 febr. 2020 17 n.n.b.

Presentatie en voice-over

De presentatie van The voice of Holland ligt sinds seizoen 1 in handen van Martijn Krabbé.[6] Tijdens de auditierondes van seizoen 1 gaf hij aan dat hij Wendy van Dijk, met wie hij al eerder programma's maakte, bij het programma wilde hebben. Krabbé kreeg vanaf de liveshows hulp van Van Dijk.[7] Vanaf het tweede seizoen kwam Van Dijk als vaste presentatrice bij de show, maar Krabbé presenteerde de battles elk seizoen wel alleen aangezien Van Dijk toen verhinderd was vanwege de opnames van Moordvrouw. Van Dijk was wel altijd aanwezig gedurende de liveshows. Vanaf seizoen 10 is de presentatie overgenomen door Chantal Janzen omdat Van Dijk overstapt naar Talpa.[8]

Winston Gerschtanowitz nam vanaf seizoen 1 tijdens de liveshows de presentatie van de backstageruimte op zich; daar sprak hij met de finalisten over hun optredens en met de fans.[9] Jamai Loman deed dit vanaf seizoen 5 tot en met seizoen 9. Vanaf seizoen 10 nam Geraldine Kemper deze rol over.

Krabbé verzorgt tevens de voice-over, behalve tijdens seizoen 5 toen Edwin Evers dit deed. Edwin Evers verzorgde tevens met zijn band de muziek in de eerste drie seizoenen. Vanaf seizoen 4 heeft deze band de naam The Voice of Holland Band, onder leiding van de pianist Jeroen Rietbergen.

Presentator Seizoen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Presentatoren

Martijn Krabbé
Wendy van Dijk "Live"
Chantal Janzen
Winston Gerschtanowitz backstage "Live"
Jamai Loman backstage "Live"
Geraldine Kemper backstage "Live"

Voice-overs

Martijn Krabbé
Edwin Evers

Coaches

De coaches waren tijdens het bekendmaken van het format nog niet bekend, maar onder anderen Gordon, Marco Borsato en John Ewbank werden genoemd.[10] Geen van drieën zat uiteindelijk in de originele line-up.

Op 17 juni 2010 werden de coaches bekendgemaakt: Roel van Velzen, Nick & Simon, Angela Groothuizen en Jeroen van der Boom.[11] Hiermee bestond de jury uit vier artiesten die allemaal nog in de hitlijsten stonden, maar wel allemaal met een eigen en andere stijl. Er is niet bekendgemaakt waarom Gordon, Borsato en Ewbank niet als coach in het programma te zien waren. Ewbank werd wel verantwoordelijk voor de muziek in het programma.[11] Gordon ging op zijn beurt deel uitmaken van de jury van Holland's Got Talent.

Roel van Velzen kon niet bij elke liveshow aanwezig zijn vanwege geplande concerten.[12]

Marco Borsato verving Jeroen van der Boom in het tweede seizoen, omdat Van der Boom de overstap maakte naar SBS6.[13] Trijntje Oosterhuis verving in het derde seizoen Angela Groothuizen. Oosterhuis was ook gevraagd voor seizoen 1, maar bedankte toen wegens een volle agenda.[14][15]

In het vierde seizoen keerden Roel van Velzen en Nick & Simon niet terug. Dit betekende dat in seizoen 4 geen enkele coach van de eerste jury meer deelnam. Ilse DeLange en Ali B kwamen voor hen in de plaats.[16][17][18][19][20]

In het vijfde seizoen bleef de jury ongewijzigd, maar in seizoen 6 werden Trijntje Oosterhuis en Ilse DeLange vervangen door Anouk en Sanne Hans.[21] Anouk was voor seizoen 1 al benaderd, maar bedankte er destijds voor.[22]

Vanaf seizoen 7 nam Guus Meeuwis de plaats van Marco Borsato in[23] en Waylon die van Anouk. Meeuwis was al eerder gevraagd voor het programma, maar hij vond zich toen niet geschikt als coach.[24] Waylon nam seizoen 7 over van Anouk, aangezien haar zwangerschap niet met het opnameschema te combineren was.[25] Guus Meeuwis besloot aan het einde van seizoen 7 niet terug te keren in het achtste seizoen. Aanvankelijk zou Waylon slechts één seizoen te zien zijn en zou vanaf seizoen 8 Anouk haar plek weer terugnemen. Waylon kon echter blijven door het vertrek van Guus. In het negende seizoen wordt Sanne vervangen door Lil' Kleine. Hans gaf wel aan dat zij in seizoen tien weer haar plek in de stoel zal nemen.

Dit gebeurde echter niet want ook in seizoen 10 zijn de coaches Lil’ Kleine, Ali B, Waylon en Anouk.

Coaches overzicht

Hieronder een overzicht van de coaches per seizoen:

Coach Seizoen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Jeroen van der Boom
Angela Groothuizen
Nick & Simon
Roel van Velzen
Marco Borsato
Trijntje Oosterhuis
Ilse DeLange
Ali B
Anouk
Sanne Hans
Guus Meeuwis
Waylon
Lil' Kleine

Coaches en hun finalisten

     Team Jeroen
     Team Angela
     Team Nick & Simon
     Team Van Velzen
     Team Marco
     Team Trijntje
     Team Ali
     Team Ilse
     Team Anouk
     Team Sanne
     Team Guus
     Team Waylon
     Team Lil' Kleine
Seizoen Start Finale Winnende finalist Tweede plaats Derde plaats Vierde plaats Winnende coach Presentatoren Coaches (Stoel volgorde)
1 2 3 4
1 17 september 2010 21 januari 2011 Ben Saunders Pearl Jozefzoon Kim de Boer Leonie Meijer van Velzen Martijn Krabbé
Wendy van Dijk
Winston Gerschtanowitz
Jeroen Angela Nick & Simon Van Velzen
2 23 september 2011 20 januari 2012 Iris Kroes Chris Hordijk Erwin Nyhoff Paul Turner Marco Borsato Marco
3 24 augustus 2012 14 december 2012 Leona Philippo Johannes Rypma Floortje Smit Ivar Oosterloo Trijntje Oosterhuis Trijntje
4 30 augustus 2013 21 december 2013 Julia van der Toorn Mitchell Brunings Gerrie Dantuma Jill Helena Marco Borsato Trijntje Ali B Ilse Marco
5 29 augustus 2014 19 december 2014 O'G3NE Sjors van der Panne Guus Mulder Emmaly Brown Martijn Krabbé
Wendy van Dijk
Jamai Loman
Ilse Marco Trijntje
6 25 september 2015 29 januari 2016 Maan de Steenwinkel Dave Vermeulen Brace Jennie Lena Anouk Sanne Marco
7 21 oktober 2016 17 februari 2017 Pleun Bierbooms Isabel Provoost Vinchenzo Thijs Pot Waylon Waylon Sanne Ali B Guus
8 20 oktober 2017 16 februari 2018 Jim van der Zee Samantha Steenwijk Nienke Wijnhoven Demi van Wijngaarden Anouk Anouk
9 2 november 2018 22 februari 2019 Dennis van Aarssen Navarone Patricia van Haastrecht Menno Aben Waylon Lil' Kleine Anouk Waylon
10 8 november 2019 28 februari 2020 N/A N/A N/A N/A N/A Martijn Krabbé
Chantal Janzen
Geraldine Kemper
Ali B Anouk

Kandidaten liveshows

     = 1e plaats
     = 2e plaats
     = 3e plaats
     = 4e plaats

Seizoen 1

Team Jeroen Team Angela Team Nick & Simon Team VanVelzen
Leonie Meijer Kim de Boer Pearl Jozefzoon Ben Saunders
Anne Hoogendoorn Shary-An Nivillac Jennifer Ewbank Esther Nijhove
Meike van der Veer Bart van Overbeek Nigel Brown Lenny Keylard
Raffaëla Paton Nyssina Swerissen Johnny Rosenberg Sarina Voorn
Ray Klaassen Charlotte ten Brink Shemsi Mushkolaj Joan Franka
Kevin Okkema Wiep Laurenssen Davy & Joshua Kiki Vermeulen

Seizoen 2

Team Marco Team Angela Team Nick & Simon Team VanVelzen
Iris Kroes Erwin Nyhoff Chris Hordijk Paul Turner
Sharon Doorson Niels Geusebroek Charly Luske Wouter Vink
Bart Brandjes Laura Estévez Marloes van Ommen Michelle Flemming
Marieke Dollekamp Rodney Elzer Danjil Tuhumena Guy Barzily
Nora Dalal Daniel van der Zee Emmanuel Anning Sacha van Beek
Ivanildo Kembel Gino Emnes Jomy Boky Christopher Max

Seizoen 3

Team Marco Team Trijntje Team Nick & Simon Team VanVelzen
Ivar Oosterloo Leona Philippo Johannes Rypma Floortje Smit
Barbara Straathof Sandra van Nieuwland Maame Joses Eyelar Mirzazadeh
Anja Dalhuisen Tessa Belinfante Salome Pieris Marjet van den Brand
Babette van Vugt Laurrhie Brouns Claudia de Graaf Sam "The Hedge" Holden
Omri Tindal Velorisa Yorks Nicola Ebbink Sifra Geesink
Niña van Dijk Ron Link Marx Margono Randy Soewarno
Pomme van de Ven Patt Riley Mathijs Rumping Katty Heath
Jared Hiwat Denzel Dongen Janine Heines David Gonçalves

Seizoen 4

Team Trijntje Team Ali B Team Ilse Team Marco
Wudstik Jill Helena Mitchell Brunings Julia van der Toorn
Shirma Rouse Jennifer Lynn Cheyenne Toney Gerrie Dantuma
Nicole Bus Vince Irie Coosje Smid Marel Bijveld
Steffen Morrison Collin de Vries Bylear Sumter Marvin Kneefel
Matt Heanes Imelda Wallerlei Darren van der Lek Fantine Thó
Sanne Klein Horsman Annika Boxhoorn Lizzy Ossevoort Grant Scott
Nikay Agterhuis Yuli Minguel Gaby Boterkooper Steven de Geus
Nikita Doornbosch Jarno Ibarra Roy de Valk Sarah van der Meer

Seizoen 5

Team Ilse Team Ali B Team Marco Team Trijntje
Duncan de Moor Guus Mulder O'G3NE Emmaly Brown
Megan Brands April en Dr. Drum Sjors van der Panne David Dam
Sietske Oosterhuis Ferry de Ruiter MELL Romy Monteiro
Kelly Cossee Renee de Ruitjer Rob de Nijs Dennis Kroon
Angela Vergouwen Gabriella Massa Abigail Martina Pim Kouwenhoven
Frank van Oudhuizen Ruben Tarmidi Bella Sherefa Yorks
Kimberly Janice Martha Hertogs Dynah Dettingmeijer Daisy Van Lingen
Pip Alblas Vincent Vilouca Graziella Hunsel Eloy Smit

Seizoen 6

Team Anouk Team Ali B Team Sanne Team Marco
Jennie Lena Brace Dave Vermeulen Maan de Steenwinkel
Neda Boin Ivar Vermeulen Ivan Peroti Melissa Janssen
[26] Gaia Aikman Daniël Kist Jared Grant
Natacha Carvalho

Seizoen 7

Team Waylon Team Sanne Team Ali B Team Guus
Pleun Bierbooms Isabel Provoost Vinchenzo Tahapary Thijs Pot
Yerry Rellum Kirsten Berkx Dwight Dissels Leon Sherman
Romy Weevers Sheela Roza Lozica Katell Chevalier

Seizoen 8

Team Waylon Team Sanne Team Ali B Team Anouk
Kimberly Maasdamme Samantha Steenwijk Demi van Wijngaarden Jim van der Zee
Silayio Aïrto Tjindjara Nienke Wijnhoven
Marchiano David van Rooij Ronald Klungel Gideon Luciana

Seizoen 9

Team Anouk Team Ali B Team Lil' Kleine Team Waylon
Navarone Menno Aben Quido van de Graaf Dennis van Aarssen
Mikki van Wijk Sarah-Jane Kimberly Fransens Patricia van Haastrecht
Irene Dings Debrah Jade Talita Blijd Bryan B

Seizoen 10

Team Lil' Kleine Team Ali B Team Anouk Team Waylon

Prestaties per coach

De winnaar van het eerste seizoen was Ben Saunders uit het team Van Velzen, een jaar later won Iris Kroes uit het team Borsato en het derde seizoen werd gewonnen door Leona Philippo uit het team Oosterhuis. Het jaar erop was Julia van der Toorn winnares, het vijfde seizoen won de meidengroep O'G3NE en het zesde seizoen werd gewonnen door Maan de Steenwinkel. Alle drie werden ze gecoacht door Borsato en hiermee leverde Borsato zijn vierde winnaar af van de vijf seizoenen dat hij coach was. Uit team Waylon won in het zevende seizoen Pleun Bierbooms. Seizoen acht werd gewonnen door Jim van der Zee uit team Anouk. Het negende seizoen werd gewonnen door Dennis van Aarssen uit team Waylon.

Hieronder staat een overzicht met de resultaten die de coaches hebben behaald. De positie in de lijst zegt niks over de plekken van hun kandidaten. Zo stond bijvoorbeeld Borsato in seizoen 5 met twee finalisten uiteindelijk op de eerste twee plekken. Hierdoor komt Ali B met z'n act die derde werd in z'n prestatie op de tweede plek.

(tabel bijgewerkt tot en met seizoen 9, 2018-2019)

Plaats Coach 1e 2e 3e 4e
1 Marco Borsato 4 2 1 1
2 Waylon 2 - 1 -
3 Anouk 1 1 1 1
4 Roel van Velzen 1 - 1 1
5 Trijntje Oosterhuis 1 - - 1
6 Nick & Simon - 3 - -
7 Sanne Hans - 3 - -
8 Ali B - - 3 3
9 Ilse DeLange - 1 - -
10 Angela Groothuizen - - 2 -
11 Jeroen van der Boom - - - 1
12 Guus Meeuwis - - - 1
13 Lil' Kleine - - - -

Singles finalisten

Hieronder de winnaars en de finalisten met de single die ze in de finale zongen. In seizoen 1 zongen de finalisten een eigen nummer. In seizoen 2, 3 en 4 een cover. Vanaf seizoen 5 zijn de finalesingles grotendeels weer originele nummers. In seizoen 5 won voor het eerst een groep het seizoen. Jennie Lena (seizoen 6) kon haar lied niet in het programma ten gehore brengen, omdat zij als eerste werd weggestemd in de finale. Haar single werd wel uitgebracht. Menno Aben (seizoen 9) kon zijn nummer ook niet in het programma uitvoeren.

Positie Artiest Lied
Seizoen 1
1 Ben Saunders "Kill for a broken heart"
2 Pearl Jozefzoon "You must really love me"
3 Kim de Boer "Change"
4 Leonie Meijer "Lost in yesterday"
Seizoen 2
1 Iris Kroes "I Can't Make You Love Me"
2 Chris Hordijk "Time After Time"
3 Erwin Nyhoff "Nights in White Satin"
4 Paul Turner "Don't Stop Me Now"
Seizoen 3
1 Leona Philippo "Could You Be Loved"
2 Johannes Rypma "When the Lady Smiles"
3 Floortje Smit "Every Breath You Take"
4 Ivar Oosterloo "Baby"
Seizoen 4
1 Julia van der Toorn "Age"
2 Mitchell Brunings "Arms of a Woman"
3 Gerrie Dantuma "Beneath Your Beautiful"
4 Jill Helena "Als Alle Lichten Zijn Gedoofd"
Seizoen 5
1 O'G3NE "Magic"
2 Sjors van der Panne "In het zicht van de haven"
3 Guus Mulder "The Story Behind the Song"
4 Emmaly Brown "Stay or Go"
Seizoen 6
1 Maan de Steenwinkel "Perfect World"
2 Dave Vermeulen "Found Myself A Home"
3 Brace "Alleen"
4 Jennie Lena "Wasted Love"
Seizoen 7
1 Pleun Bierbooms "What hurts the most"
2 Isabel Provoost "Nothing"
3 Vinchenzo Tahapary "Steady Love"
4 Thijs Pot "Feel the love"
Seizoen 8
1 Jim van der Zee "I'm on fire"
2 Samantha Steenwijk "Geef je weer aan mij"
3 Nienke Wijnhoven "Ex's & Oh's"
4 Demi van Wijngaarden "I’ll Never Break Your Heart"
Seizoen 9
1 Dennis van Aarssen "Modern World"
2 Navarone "Perfect Design"
3 Patricia van Haastrecht "I Will Go"
4 Menno Aben "Happy Man"

Opnamelocaties

Blind Auditions

The Battles

The Knockouts

Liveshows

Gerelateerde series

The Voice Kids

Hoofdartikel.png Zie The Voice Kids (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 27 januari 2012 ging The Voice Kids van start. Dit is dezelfde programmaformule, maar dan voor kinderen van acht tot en met veertien jaar. In seizoen 1 was de minimale leeftijd zes jaar. De presentatie kwam ook hier in handen van Martijn Krabbé en Wendy van Dijk, zij waren samen te zien tot seizoen acht. Hierna werd Van Dijk vervangen door Jamai Loman.

The voice of Holland - Real Life

Naast de reguliere afleveringen van The voice of Holland is er ook een realityserie: The voice of Holland - Real Life, die elke woensdag wordt uitgezonden gedurende de live-shows. Hierin krijgen de kijkers van The voice of Holland een blik achter de schermen. Alle talenten worden in deze serie gevolgd door camera's. De bedoeling van deze realitysoap is de kijkers nader kennis te laten maken met de kandidaten.

De kandidaten worden gefilmd tijdens alles wat te maken heeft met The voice of Holland, zo ziet men hoe ze repeteren, oefenen en alles overleggen met hun coaches. Ook worden hun dagelijkse activiteiten gefilmd. Een aantal kandidaten zal door blijven werken, maar er zullen fans, collega's, vrienden en familieleden aan het woord komen om iets over de deelnemers te vertellen.

The voice of Holland - Singing Sunday

Tijdens seizoen 3 presenteerde Winston Gerschtanowitz samen met zangcoach Babette Labeij op zondagmiddag een interactieve talentenshow onder de noemer The voice of Holland - Singing Sunday.

In het programma werden eerst vier optredens van een aflevering van The voice of Holland vertoond. Daarna konden kijkers met behulp van een speciale app voor de smartphone hun zangkunsten in een opname van minimaal 30 seconden laten zien. Na het inzingen konden de beelden en de geluiden worden gedeeld naar de andere gebruikers. De leukste opnames werden in de volgende uitzending getoond.

The Voice Senior

Hoofdartikel.png Zie The Voice Senior (Nederland) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 24 augustus 2018 ging The Voice Senior van start. Dit is dezelfde programmaformule als van The Voice Kids en The voice of Holland, maar dan voor ouderen boven de zestig jaar oud. De presentatie van het programma ligt wederom in handen van Martijn Krabbé en Wendy van Dijk, zij waren samen te zien in seizoen een. Hierna werd Van Dijk vervangen door Lieke van Lexmond.[27]

The Voice Family

Na The voice of Holland, The Voice Kids en The Voice Senior gaat de The Voice Family op zoek naar de meest muzikale familie van Nederland! Dit kan zijn met familie, collega’s, sportmaatjes of huisgenoten, dat is namelijk óók familie. De The Voice Family is een online zangcompetitie. In de The Voice Family zijn twee teams. Team 1 bestaat uit Anouk & Ali B en team 2 uit Waylon & Lil Kleine. De winnaar van deze online zangcompetitie is de familie Soul2Soul uit het team van Anouk & Ali B.

Prijzen

Daarnaast was het programma in 2011 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar deze werd gewonnen door Voetbal International. Ook was het programma in 2012 genomineerd voor de Beeld en Geluid Award 2012 in de categorie Amusement Show, maar deze prijs ging naar X-Factor.

Discografie

Albums

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
The voice of Holland - The songs 2010 15-12-2010 18-12-2010 4 12 Goud
The voice of Holland - The songs 2011 09-12-2011 17-12-2011 12 13 Goud
The voice of Holland - Seizoen 2 (Live show 5) 06-01-2012 14-01-2012 58 1
The voice of Holland - Seizoen 2 (Live show 6) 13-01-2012 21-01-2012 41 1
The voice of Holland - The Songs (Seizoen 3) 16-11-2012 01-12-2012 90 1

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
One thousand voices 16-09-2011 01-10-2011 1(1wk) 8 gezongen door Marco Borsato, Angela Groothuizen, Nick & Simon & VanVelzen
Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Christmas hearts 13-12-2013 21-12-2013 tip8 - geschreven door Miss Montreal, gezongen door Wudstik, Mitchell Brunings, Shirma Rouse, Julia van der Toorn
Gerrie Dantuma, Jennifer Lynn, Jill Helena & Cheyenne Toney /
Nr. 29 in de Single Top 100

Controverse

Nadat Johnny Rosenberg onverwachts werd geëlimineerd waren veel mensen verbaasd. Daarnaast kwam Rosenberg de volgende ochtend met een ander verhaal, want via Twitter vertelde hij dat het hele programma doorgestoken kaart is. Volgens Rosenberg is hij eruit gegooid nadat hij een woordenwisseling had met John de Mol.[31][32] Rosenberg wilde namelijk geen duet zingen met James Blunt, omdat hij dat te veel van het goede vond. Uiteindelijk kreeg het tweetal hier een woordenwisseling om, maar heeft De Mol het duet toch laten doorgaan. Om de schijn van doorgestoken kaart tegen te gaan, zal in de overige liveshows uitvoerig een kijkje worden genomen door verschillende notarissen die alle binnengekomen stemmen in de gaten houden.[33]

Ook nadat Raffaëla Paton door haar coach Jeroen van der Boom was geëlimineerd werd deze beslissing door de kandidaat bekritiseerd. Van der Boom vond de zangeres te onprofessioneel en daarom werd ze geëlimineerd. Paton vond dit zelf een belachelijke reden en vond Van der Boom door deze opmerking zelf onprofessioneel. Ze stelde dat Van der Boom te veel z'n focus legde op zijn favoriet, waardoor zijn andere acts niet de aandacht kregen die ze hoorden te krijgen.[34] Overigens waren de jurycommentaren unaniem in het voordeel van Meike van der Veer, haar opponente in de sing-off van de liveshow waarin Raffaëla het programma moest verlaten.

Voor het tweede seizoen hadden de producers Glennis Grace benaderd om auditie te komen doen. Grace zelf was erg verbaasd dat ze was gevraagd, want ze trad nog elk weekend op en ze zat al zestien jaar in het vak. Grace bleek gevraagd te zijn omdat haar carrière nog niet echt van de grond wilde komen en haar albums en singles niet het succes hebben dat ze konden krijgen als ze zou winnen. Grace bedankte voor het aanbod, omdat de kandidaten uiteindelijk in hetzelfde circuit terecht zouden komen als waar zij al in zat. Grace gaf wel aan alleen iets voor de show te willen betekenen als ze als jurylid werd gevraagd. Dat leek er echter niet in te zitten.[35] Kort hierna had Grace haar eerste nummer 1-hit met het nummer "Afscheid".

Tijdens het tweede seizoen werd musicalactrice Chaira Borderslee niet door een van de vier juryleden gekozen om mee te gaan naar "The Battles". Borderslee was teleurgesteld en vond het gekregen commentaar niet terecht.[36] Borderslee deed vervolgens een boekje open over haar deelname, terwijl in haar contract stond dat dit niet was toegestaan. Wanneer een kandidaat aan de media vertelt dat hij of zij meedoet staat daar een boete van € 10.000,- voor. Uiteindelijk kreeg Borderslee een boete van € 5.000,-.[37] De makers van The Voice van Vlaanderen wilden Borderslee nog een kans bieden, maar Borderslee mag pas weer meedoen aan het programma als ze haar boete van € 5.000,- betaalt. Borderslee besloot vervolgens om zich in te schrijven voor het programma The Winner is..., een talentenjacht waar voor het eerst slechts een geldprijs te verdienen is. Borderslee wilde dan deze prijs gebruiken om haar boete aan Talpa te betalen. The Winner is... is echter ook van Talpa, en Talpa weigert Borderslee deel te laten nemen, tenzij ze eerst haar boete betaalt.[38]

Tijdens de liveshows van seizoen 3 ging kandidaat Johannes Rypma week-in-week-uit met een grote meerderheid van de stemmen van het thuispubliek naar huis. Rypma wist de finale te halen en hierdoor kandidaten, die meer punten van de coaches kregen, binnen het team van Nick & Simon naar huis te sturen. Kandidate Barbara Straathof vond het erg spijtig dat kandidaten als Sandra van Nieuwland en zijzelf de show moesten verlaten en dat Rypma in de finale stond.[39][40] Ook Erland Galjaard en Wendy van Dijk laten duidelijk merken dat zij vinden dat de liveshows in het volgend seizoen drastisch moeten worden aangepakt om "The Voice" in de show te laten en eventueel te kunnen laten winnen.[41] Nog voor de finale van het derde seizoen zei De Mol dat televoting gewoon een onderdeel zal blijven bij "The Voice".[42]

Na de eliminatie van Sandra van Nieuwland waren deskundigen, en Henkjan Smits, ervan overtuigd dat John de Mol Van Nieuwland eruit had gegooid, om zo spannende televisie te maken. De Mol zou niet op zoek zijn naar "The Voice", maar naar vernieuwde televisie en als daar goede kandidaten voor moeten afvallen, dan moet dat maar. Doordat Van Nieuwland uit de show is, is het spannender omtrent de vier finalisten welke uiteindelijk zou winnen. Smits zei dit gedurende een interview met BNN Today.[43] De Mol zelf was niet zo blij met deze uitspraak en laat de boel onderzoeken voor een mogelijke rechtszaak.[44] De volgende dag bood Smits z'n excuses aan en zei dat hij het niet zo bedoelde.[45][46]

Trivia

De winnaar van seizoen 5, O'G3NE, deed in 2017 mee met het Eurovisiesongfestival in Kiev. Met het nummer Lights and Shadows haalden ze de finale en eindigden ze op de 11e plaats.

Dit programma leverde in 2019 voor het eerst na 44 jaar een Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival op. Duncan Laurence die in het vijfde seizoen in de halve finale afviel, won dat jaar het festival in Tel Aviv met het nummer Arcade.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Galjaard keek eerste aflevering The voice of Holland 8 keer, Zappen, 15 september 2010
 2. º John de Mol: Kijker wordt uit stoel geblazen door The Voice, Zappen, 17 augustus 2010
 3. º John de Mol: 'The Voice is eerbetoon aan mijn vader', Spreekbuis.nl, 29 november 2017
 4. º ‘The voice of Holland dè hit op tv-beurs Mipcom’, Zappen, 6 oktober 2010
 5. º Bron: Stichting KijkOnderzoek en Mediacourant.nl. Uitgesteld kijken niet meegerekend.
 6. º Martijn Krabbé presenteert talentenjacht The Voice, Zappen, 23 mei 2010
 7. º Liveshows The Voice met Martijn Krabbé en Wendy van Dijk, Zappen, 19 oktober 2010
 8. º The voice of Holland en jeugd- en seniorenversie blijven komende drie jaar bij RTL 4. Algemeen Dagblad (8 maart 2019) Geraadpleegd op 8 maart 2019
 9. º Liveshows TVOH: Coaches om en om, Winston in Red Room, Zappen, 8 november 2010
 10. º Nog een nieuw programma voor Gordon? The Voice, Zappen, 17 mei 2010
 11. 11,0 11,1 RTL plaatst The Voice tegenover SBS’ Popstars, Zappen, 7 juni 2010
 12. º Terugkeer coaches in TVOH 2011 niet vanzelfsprekend, Zappen, 22 november 2010
 13. º The voice of Holland 2011 met Marco Borsato als coach, Zappen, 21 februari 2011
 14. º Trijntje Oosterhuis bedankte voor The voice of Holland, Zappen, 29 september 2010
 15. º Trijntje Oosterhuis definitief nieuwe coach in The Voice, Mediacourant, 20 januari 2012
 16. º Van Velzen stopt als coach van The Voice Telegraaf.nl, geraadpleegd op 4 januari 2013
 17. º Nick & Simon stoppen met The Voice of Holland, RTL Boulevard, 17 december 2012
 18. º Ali B vierde Coach The Voice of Holland, Nu.nl, 2 april 2013
 19. º Nick Schilder afwezig bij The Voice, Telegraaf, 23 november 2012
 20. º Oververmoeide Nick Schilder doet stapje terug, Telegraaf, 26 november 2012
 21. º Anouk eindelijk in The Voice of Holland, Zappen, 15 januari 2015
 22. º Anouk bedankte voor baantje coach in The voice of Holland, Nlpop, 2 oktober 2010
 23. º Guus Meeuwis nieuwe coach The Voice of Holland, Nu.nl, 29 januari 2016
 24. º Guus Meeuwis zei ‘nee’ tegen The Voice, Mediacourant, 17 december 2012
 25. º Waylon nieuwe coach The Voice of Holland, Mediacourant.nl, 30 mei 2016
 26. º Anouk met slechts twee acts naar liveshows Voice, www.mediacourant.nl
 27. º RTL komt in 2018 met seniorenversie van The Voice. AD.nl (16 oktober 2017) Geraadpleegd op 14 mei 2018
 28. 28,0 28,1 Winnaars Beeld en Geluid Awards 2011, Broadcast Magazine, 24 januari 2012
 29. º Nick en Simon zijn artiesten van het jaar, RTL Boulevard, 24 januari 2012
 30. º The Voice wint Gouden Ring, Telegraaf, 19 oktober 2012
 31. º RTL bestrijdt doorgestoken kaart The voice of Holland, Zappen, 13 december 2010
 32. º 'Vertrek Johnny Rosenberg geen doorgestoken kaart', Telegraaf, 12 december 2010
 33. º TVOH: Johnny Rosenberg wilde geen duet met James Blunt, Zappen, 14 december 2010
 34. º Raffaëla: Jeroen van der Boom in TVOH onprofessioneel, Zappen, 20 december 2010
 35. º Glennis Grace vindt voorstel The voice of Holland raar, NLtracks, 4 maart 2011
 36. º Chaira Borderslee uit TVOH geknikkerd, Telegraaf, 26 augustus 2011
 37. º Chaira Borderslee moet 5000 euro ophoesten, Telegraaf, 30 augustus 2011
 38. º Chaira Borderslee geweigerd bij 'The Winner Is...', AD, 22 september 2011
 39. º ‘Niet eerlijk dat Johannes in The Voice-finale staat’, Mediacourant, 10 december 2012
 40. º Johannes uit The Voice legt kritiek naast zich neer, Mediacourant, 11 december 2012
 41. º Wendy wil topkandidaten veiligstellen in The Voice, Mediacourant, 13 december 2012
 42. º John de Mol wil televoting The Voice houden, Mediacourant, 14 december 2012
 43. º ‘John de Mol gooide Sandra uit The Voice of Holland’, Mediacourant, 12 december 2012
 44. º John de Mol niet blij met uitspraken Henkjan Smits, Zappen, 13 december 2012
 45. º John de Mol vindt Henkjan zielig en uitgerangeerd, Mediacourant, 14 december 2012
 46. º Henkjan Smits door het stof voor John de Mol, Mediacourant, 14 december 2012
Seizoenen:1 · 2 · 3 · 4 · 5
Presentatie:Huidige: Martijn Krabbé · Wendy van Dijk
Voormalig: Winston Gerschtanowitz · Jamai Loman
Coaches:Huidige: Ilse DeLange · Ali B · Marco Borsato · Trijntje Oosterhuis
Voormalig: Jeroen van der Boom · Angela Groothuizen · Nick & Simon · Roel van Velzen
Winnaars:Ben Saunders (Roel van Velzen) · Iris Kroes (Marco Borsato) · Leona Philippo (Trijntje Oosterhuis) · Julia van der Toorn (Marco Borsato) · O'G3NE (Marco Borsato)
Winnaars singles:"Kill For a Broken Heart" · "I Can't Make You Love Me" · "Could You Be Loved" · "Age" · "Magic"
Finalisten:Seizoen 1: Pearl Jozefzoon · Kim de Boer · Leonie Meijer
Seizoen 2: Chris Hordijk · Erwin Nyhoff · Paul Turner
Seizoen 3: Johannes Rypma · Floortje Smit · Ivar Oosterloo
Seizoen 4: Mitchell Brunings · Gerrie Dantuma · Jill Helena
Seizoen 5: Sjors van der Panne · Guus Mulder · Emmaly Brown
Overige kandidaten:Seizoen 1: Jennifer Ewbank · Joan Franka · Raffaëla Paton · Sarina Voorn · Shary-An Nivillac
Seizoen 2: Charly Luske · Sharon Doorson
Seizoen 3: Mathijs Rumping · Ron Link · Sandra van Nieuwland
Seizoen 4: Shirma Rouse · Wudstik
Zie ook:The Voice · The Voice Kids · One Thousand Voices
Voorganger:
Voetbal International (RTL)
Winnaar Gouden Televizier-Ring
2012
Opvolger:
Wie is de Mol? (AVRO)