Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

The Valerie Solanas

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

The Valerie Solanas is een Vlaamse punkrockband uit Antwerpen bestaande uit Michaël Brijs (dwarsfluit, zang), Filip Vandebril (bas), Diederik ‘Dmonkeyjazz’ Van Remoortere (drums) en Tom Tiest (gitaar).

Geschiedenis

In 2006 verenigden deze muzikanten zich als The Crooney Tunes. Voor hun repertoire putten ze grotendeels uit de jazz- en croonertraditie, met occasioneel eigen nummers en moderne arrangementen. Ze werden vertegenwoordigd door Bestov Bookings, die ook groepen als Flying Horseman en Blackie & The Oohoos onder de vleugels had. De covers evolueerden naar een barokke mix van pop, jazz, rock, country, swing en bigband, de band ging met een grotere bezetting werken en schreef arrangementen voor een driekoppige blazerssectie, The Hired Guns. In 2009 verscheen het eerste album Elevator Girl onder die nieuwe groepsnaam.

Toen de crooners verdwenen als inspiratiebron en plaats ruimden voor invloeden van Iggy Pop en Morphine tot Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Charles Mingus, Eric Dolphy en Rahsaan Roland Kirk, maar steeds met de dwarsfluit als rode draad, herdoopten ze zichzelf tot The Valerie Solanas. De naam verwijst naar Valerie Solanas, de vrouw die in 1968 een aanslag pleegde op Andy Warhol. Een eerste plaat Strange Goings On onder die groepsnaam kwam uit in 2009. Deze ep ontstond uit de soundtrack die Solanas creëerden in opdracht van het LaMPEKaP Collectief voor hun project "Het Raam" in 2012. Lampekap vzw is een collectief dat de grenzen aftast van film, installatie en theater. In “Het Raam” (met Norman Baert, Sarah De Bosschere, Valentijn Dhaenens, Wine Dierickx, Darya Gantura, Herwig Ilegems, Louis Janssens, Marijke Pinoy, Maartje Remmers, Barbara Sarafian, Mathijs Scheepers, Marc Van Eeghem, Vincent Van Meenen en Louise Bokken) kon de toeschouwer een film noir-achtige thriller volgen op verschillende locaties op de Antwerpse Meir. Op voorhand gefilmde scènes werden geprojecteerd op blinde muren in het centrum van Antwerpen. Deze fictieve “ramen” gaven de toeschouwer zicht op een moordcomplot dat zich ontwikkelde. Frontman Brijs liet zich voor de compositie beïnvloeden door Angelo Badalamenti, de huiscomponist van David Lynch.

In de winter van 2012 eindigde de samenwerking tussen Bestov Bookings en de band en werd Saskia Liénard manager. Live-tekenaar Bert Lezy is vast grafisch vormgever van de groep.

In 2014 verscheen hun tweede album Amazons. Twee jaar later, in 2016, verscheen hun derde album Voodoo Glue.

Discografie

  • Elevator Girl, 2009
  • Amazons, 2014
  • Voodoo Glue, 2016
  • The Return of Jesus Christ, 2019

Externe links

rel=nofollow