Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Telefoonnetwerk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een telefoonnetwerk is een netwerk waarbij telefoontoestellen onderling verbonden zijn en het elektrische signaal van het ene naar het andere toestel wordt overgebracht.

Het telefoonnetwerk bestaat uit telefooncentrales en hun onderlinge verbindingen. De verbindingen kunnen zijn: glasvezelkabel, koperkabel, straalverbinding en satellietverbinding. In de meeste telefoonnetwerken komt een mix van deze verbindingen voor. In moderne netwerken wordt de koperkabel steeds meer verdrongen door de glasvezelkabel omdat de glasvezelkabel per eenheid van transportcapaciteit van informatie goedkoper is.

Met de groei van de behoefte aan communicatie van computerinformatie (datacommunicatie) wordt het telefoonnetwerk hier ook steeds meer voor gebruikt. Men kan dus tegenwoordig beter spreken van een telecommunicatienetwerk.

In Nederland heeft KPN sinds 2007 niet meer het monopolie op het vaste telefoonnet. Het beheert nog wel de kabels naar de huizen. Andere aanbieders van vaste telefonie en ADSL hebben het recht daar tegen een vaste maandelijkse vergoeding gebruik van te maken (zie ook aanbieders van POTS).

Zie ook