Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Teleblik

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Teleblik is een website waarop actueel en historisch videomateriaal uit de archieven van de Nederlandse publieke omroepen en het Polygoon-journaal gratis online beschikbaar wordt gesteld voor het onderwijs. Docenten kunnen met de bronnen van Teleblik hun lesmateriaal op een unieke manier verrijken. Voor leerlingen zijn, naast het bestaande, traditionele lesmateriaal, de audiovisuele bronnen erg aantrekkelijk. Teleblik is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Teleac/NOT en Stichting Kennisnet.

Teleblik bevat duizenden uren televisiemateriaal, voornamelijk uit de archieven van de publieke omroepen. Het gaat om historische en recente bronnen, zoals Het Klokhuis, Willem Wever, Jeugdjournaal, Schooltv, 8 uur Journaal, Tegenlicht en Andere Tijden, maar ook oude Polygoon Journaals. Het gaat om duizenden hele uitzendingen. Teleblik is gestart in maart 2006.

In het begin van het schooljaar 2009/2010 werd Teleblik aangepast. De snijmachine werd uitgebreid, het werd mogelijk om video’s te ’bookmarken’, inloggen werd mogelijk via verschillende Elektronische_leeromgevingen en de vormgeving werd opgefrist. De dossiers, thema’s, vakindexen en de door de redactie gesneden fragmenten gingen van Teleblik over naar het nieuwe online onderwijsplatform ED*IT, dat, in tegenstelling tot Teleblik, niet gratis is.

Teleblik heeft audiovisueel materiaal voor Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, en MBO.

In 2007 won Teleblik de Prix Italia.

Movietrader

Van 2 maart tot en met 14 mei 2009 liep vanuit Teleblik het spel Movietrader, een educatief spel dat gebruik maakt van de Teleblik bronnenbank. In de filmpjes konden leerlingen verborgen stempels zoeken en verzamelen die ze onderling konden ruilen en toevoegen aan hun virtuele spaarkaart. Docenten konden een opdracht uitkiezen waardoor sommige clips over dat onderwerp een geheime stempel kregen.

De leerlingen van basisschool de Uilenspiegel uit Boekel, het Stedelijk College Eindhoven en het Nova College uit Haarlem waren uitgenodigd voor de eindbattle op 14 mei. De kinderen kwamen er na de start van de game achter dat de maker van Movietrader zijn eigen spel had gesaboteerd. De maker, Philip Molder, was van plan het hele archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid willen te vernietigen. De leerlingen van de drie scholen bestreden Philip Molder fanatiek. Uiteindelijk hebben de leerlingen het Teleblik-archief ’gered’ uit zijn handen.

Externe links