Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Teff

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Teff is een oude graansoort, die vooral in Ethiopië al duizenden jaren verbouwd wordt. Teff is verwant aan de gierst, maar heeft kleinere korrels. Omdat de graankorrels zo klein zijn, is het niet mogelijk deze te pellen. Teffmeel is dus steeds volkorenmeel.

Namen

(Wetenschappelijke naam:) Eragrostis tef of Eragrostis abyssinica, in het Engels vaak Williams’ lovegrass of annual bunch grass, Amhaars (Ethiopisch): ጤፍ (spreek uit als tef); Tigrinya (Eritrees): ጣፍ (spreek uit als taf), in het Nederlands ook: Abessijns liefdegras.

Men veronderstelt dat de naam afgeleid is van het Amharische woord teffa, dat ’verloren’ betekent. Dit verwijst enaar dat de graankorrels zo klein zijn.

Beschrijving

Teff houdt het midden tussen de grassoorten uit tropische en uit gematigde klimaatzones. Het is een eenjarige, in bosjes groeiende, 30 centimeter tot 1 meter hoge grassoort. De meestal rechtopstaande, eenvoudige of vertakte stengels bereiken een groeihoogte van maximaal 90 cm.

Gebruik

Teff is het basisingrediënt van injera, een op een pannenkoek lijkend plat brood. Het wordt ook gebruikt in een biersoort: t’ella.

Voedingswaarde

100 gram rauwe teff bezit een energiewaarde van 1.541,4 kJ (= 367 kcal) en bevat volgende inhoudsstoffen:[1]

Inhoudsstoffen hoeveelheid
water 8,8 g
proteïne 13,3 g
vet 2,4 g
(waarvan verzadigde vetzuren) 0,4 g
koolhydraten 73,1 g
voedingsvezels 8,0 g
suiker, totaal 1,8 g
natrium 12,0 mg
kalium 427 mg
calcium 180 mg
fosfor 429 mg
magnesium 184 mg
ijzer 7,6 mg
vitamine E, tocopherol 0,08 mg
vitamine B1, thiamine 0,39 mg
vitamine B2, riboflavine 0,27 mg
vitamine B3, niacine 3,4 mg
vitamine B6, pyridoxine 0,48 mg
  1. º United States Department of Agriculture (USDA), National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release: Teff, uncooked, https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/20142