Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

TeamAlert

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting TeamAlert is een jongerenorganisatie die zich inzet om de positie van jongeren in het verkeer te verbeteren. Het doel van TeamAlert is om nul jonge verkeersslachtoffers in Nederland te realiseren. De organisatie geeft voorlichting op middelbare scholen, het vervolgonderwijs, evenementen en festivals over het risicogedrag van jongeren in het verkeer, doet hier onderzoek naar en ontwikkelt verkeersveiligheidscampagnes. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht.

Geschiedenis

TeamAlert is in 2000 opgericht als pilotproject door het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister Tineke Netelenbos signaleerde slechte betrokkenheid onder jongeren als het om verkeersveiligheid ging. In 1999 vielen er namelijk 250 verkeersdoden in de leeftijdsgroep 18-24 jaar.

Een groep jongeren kregen van minister Netelenbos de opdracht om naar eigen inzicht verschillende activiteiten en campagnes te bedenken, met als doel om de verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen met leeftijdsgenoten.[1] Onder de naam “TeamAlert” bedachten de jongeren een eigen communicatiestijl en manier van actievoeren, die jongeren goed kon aanspreken en de aandacht trok. Een voorbeeld van deze manier van actievoeren was de rouwstoet van begrafenisauto’s die in colonne over de snelwegen reden, om te laten zien hoeveel jongeren er elk jaar stierven in het verkeer.[2]

In 2003 werd het pilotproject omgezet in Stichting TeamAlert en werden in de loop der jaren verschillende campagnes en projecten opgezet om het verkeersonveilige gedrag van jongeren aan de kaak te stellen. Sinds 2012 doet TeamAlert onderzoek naar het risicogedrag van jongeren in het verkeer. Deze onderzoeken vormen de basis van de projecten en campagnes. In 2018 zette TeamAlert ook een jongerenpanel op, waarin de organisatie de mening van jongeren kan peilen over onder meer verkeersveiligheid.

Werkwijze

TeamAlert zet zich in om het risicogedrag van jongeren bij de bron aan te pakken en maakt het thema verkeersveiligheid onder deze doelgroep bespreekbaar. Er wordt gebruik gemaakt van peer-to-peer communicatie: jongerenvoorlichters gaan in gesprek met hun leeftijdsgenoten over hun positie in het verkeer. Om erachter te komen welke problemen er bij de jongerendoelgroep spelen op dit vlak, doet TeamAlert onderzoek naar het risicogedrag van jongeren, zowel met focusgroepen als enquêtes. Hierbij wordt breder gekeken dan enkel verkeer. Door te kijken naar de oorzaken van onveilig gedrag en de problemen die daaraan ten grondslag liggen, kan het risicogedrag bij de kern worden aangepakt.

Het doel van TeamAlert is om nul jonge verkeersslachtoffers in Nederland te realiseren. Om dit doel te bereiken werkt de organisatie samen met de overheid en andere verkeersveiligheidsorganisaties. Het levert bijdrages aan de landelijke verkeerscampagnes, zoals BOB en MONO.[3] Ook wordt er samengewerkt met decentrale overheden en het bedrijfsleven om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren.

Verkeersveiligheidsthema’s

In 2018 werd het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV 2030) gepubliceerd door onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Met dit plan wil het ministerie het aantal verkeersslachtoffers in Nederland terugdringen.[4] TeamAlert is partner van het SPV 2030 en focust zich op vijf thema’s:

  •         Kwetsbare verkeersdeelnemers: Dit thema richt zich op jonge verkeersdeelnemers op de fiets en op veilig fietsgedrag.
  •         Onervaren verkeersdeelnemers: Dit thema richt zich op beginnende bestuurders en welke gevaren zij lopen in het verkeer.
  •         Afleiding in het verkeer: Binnen dit thema staat de afleiding door de smartphone centraal. TeamAlert is actief betrokken bij de landelijke MONO-campagne.
  •         Rijden onder invloed: Dit thema focust zich op jongeren die rijden onder invloed van alcohol en drugs in het verkeer.
  •         Snelheid in het verkeer: Dit thema richt zich op de risico’s van het te hard rijden in het verkeer.

TeamAlert werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR en de RDW betrokken bij 2toDrive.[5]

Zie ook

Externe link

Officiële website

  1. º Memorie van toelichting - Vaststelling van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (XII) voor het jaar 2001 - EU monitor. www.eumonitor.nl Geraadpleegd op 2021-05-06
  2. º Doodgewoon Geraadpleegd op 6 mei 2021
  3. º (nl) Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Kom veilig Thuis - Kom veilig thuis. www.komveiligthuis.nl (2013-05-14) Geraadpleegd op 2021-05-06
  4. º (nl) Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 Veilig van deur tot deur - Rapport - Rijksoverheid.nl. www.rijksoverheid.nl (2018-12-05) Geraadpleegd op 2021-05-06
  5. º Home. 2todrive.nl Geraadpleegd op 2021-05-06
rel=nofollow
rel=nofollow