Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Taxon

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een taxon (meervoud: taxa) is een taxonomische eenheid of taxonomische groep, oftewel een groep organismes die door een taxonoom geacht worden een te onderscheiden eenheid te vormen. Bijvoorbeeld een soort of een familie. Meestal heeft een taxon een naam, en een rang, maar dit is geen vereiste.

Alle benoemde soorten horen tot een geslacht, en hebben een tweedelige naam. Deze binomiale nomenclatuur is door Linnaeus ingevoerd. Een taxon met een rang lager dan soort krijgt een driedelige naam.

De term "taxon" werd geïntroduceerd als voorstel van H.J. Lam op het Internationaal Botanisch Congres van 1950 in Stockholm, als verkorte schrijfwijze voor "taxonomic group" (= "taxonomische groep"). Dit voorstel werd aangenomen en na de botanici, volgden zoölogen en bacteriologen al snel; de zoölogen definieerden de term als "taxonomic unit" (= "taxonomische eenheid") [1] [2].

Het is niet gezegd dat de leden van een taxon op elkaar lijken. In sommige gevallen lijken ze heel sterk op elkaar: het ene lid van het geslacht havikskruid (Hieracium) lijkt sterk op de andere leden. In andere gevallen is er met de beste wil van de wereld geen gelijkenis te ontdekken: de heilige lotus (Nelumbo nucifera) lijkt uiterlijk in geen enkel opzicht op de plataan (Platanus hispanica), hoewel beide planten volgens het APG II-systeem tot hetzelfde taxon horen, de orde Proteales. Dit komt doordat het APG II-systeem gebaseerd is op DNA-data (de volgorde van basen in DNA), zogeheten moleculaire data. Een taxon bevat organismes waarvan een taxonoom oordeelt dat ze tot diezelfde eenheid horen, om redenen die voor die taxonoom van belang zijn.

Strikt genomen is ook een clade een taxon, het is namelijk een groep die door een taxonoom onderscheiden wordt. Aangezien een clade nooit een formele naam (volgens een van de bestaande nomenclatuur Codes) krijgt, of een formele rang, heeft het woord taxon in de wandeling eigenlijk zelden betrekking op een clade. Niettemin refereert de PhyloCode naar de te benoemen clades met deze zelfde term "taxa".

Er is wel discussie geweest of cultivars en cultivar Groepen in het kader van de International Code of Nomenclature for Cultivated Plants, ICNCP niet aangeduid zouden moeten worden met de term "culton", maar dit heeft het niet gehaald.

Zie ook

Referenties

rel=nofollow

Externe link