Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Takbir

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De takbīr (تَكْبِير) is de Arabische term voor de uitdrukking Allāhoe Akbar (الله أكبر). Dit betekent letterlijk „God is groter”. Gewoonlijk wordt het vertaald als „God is [de] Grootste”, of „God is Groot”. Het is een veelgebruikte islamitische uitdrukking, die in verschillende situaties wordt gebruikt: tijdens het formele gebed, als een informele uitdrukking van geloof, in moeilijke tijden, om overwinning of vastberadenheid uit te drukken.

Akbar is de elatief-vorm van het bijvoeglijk naamwoord kabīr (geweldig, groot, belangrijk). De elatief omvat zowel de comparatief of vergelijkende trap, alsook de superlatief of overtreffende trap.

Wanneer de zinsnede in een vergelijking gebruikt wordt, zoals in Allāhu akbar min mala’ikatihi („God is groter dan Zijn engelen”) heeft akbar de betekenis van „groter dan” of „belangrijker dan”.

De zin komt voor de verschillende gedeelten van het gebed (salat) dat vijf maal dagelijks wordt verricht, en in vrijwillige gebeden die daaraan kunnen worden toegevoegd. Ook de oproep (adhan) tot het gebed door de muezzin bevat de takbir.

Q191811 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow