Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tabloid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tabloid is een papierformaat waarop steeds meer kranten worden gedrukt. Het traditionele formaat van een krant was lange tijd broadsheet. Dit grotere formaat werd ingevoerd toen in Engeland in 1812 belasting werd geheven over het aantal pagina's van een blad.

Ontstaan

Het woord 'tabloid' ontstond in 1884, toen een Londense firma het liet registreren als merknaam van een medicinaal tabletje. Vervolgens werd het woord gebruikt voor verschillende producten in compacte vorm.

In de krantenwereld deed het woord zijn intrede met het ontstaan van het Britse populaire blad de Daily Mail. De benaming sloeg toen nog niet op het formaat, maar op de samenstelling van de artikelen: beknopt en snel leesbaar.

Doordat de Engelse boulevardpers ertoe overging kranten op kleiner formaat af te drukken, werd de term tabloid op den duur synoniem voor schandaalblad. Het Britse blad The Sun is er beroemd en berucht mee geworden.

Nederland

De laatste tijd keert echter het tij en gaan ook steeds meer kwaliteitskranten over op het tabloidformaat. In Nederland is dit formaat populair geworden door de gratis kranten Metro en Sp!ts, maar ook allerlei huis-aan-huisbladen kwamen al langer met dit formaat uit. De Waarheid was in de jaren '80 het eerste landelijke dagblad in Nederland dat in dit formaat verscheen. In Groot-Brittannië zijn gerenommeerde bladen als The Times en The Independent op het formaat overgestapt. In Nederland werd het spits in maart 2004 afgebeten door Het Parool; op 3 februari 2005 gevolgd door dagblad Trouw. Het AD (Algemeen Dagblad) werd vanaf 1 september 2005 geheel uitgegeven op tabloidformaat toen het fuseerde met een aantal regionale kranten. Op 14 maart 2006 lanceerde PCM Uitgevers de tabloid nrc.next.

Op 23 januari 2007 verscheen de nieuwe gratis tabloid De Pers van Marcel Boekhoorn en Cornelis van den Berg. Vanaf 6 februari 2007 verschijnen alle regionale dagbladen van Wegener op tabloidformaat; De Gelderlander, PZC, Brabants Dagblad, BN/De Stem, De Stentor en De Twentsche Courant Tubantia. Het Eindhovens Dagblad stapte op 3 oktober 2006 al over. Op 8 mei 2007 verscheen voor het eerst het gratis dagblad DAG.

Omdat de term 'tabloid' nog altijd een negatieve connotatie heeft, kiezen dagbladen die op dit formaat overgaan liever voor de benaming 'compact'.

België

Ook in België gaan steeds meer kranten over op het tabloidformaat. Net als in Nederland wordt de gratis krant Metro al sinds het begin op dit formaat gedrukt. De eerste 'klassieke' krant die op het formaat overging, was Gazet van Antwerpen, niet veel later gevolgd door De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk.

Zie ook