Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Symposium (wetenschap)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:LAR-Konferanse 06 Foto Lars-Andreas Kvisle - forsamling 5.jpg
Een conferentie over rehabilitatie in Oslo

Een symposium, ook wel een wetenschappelijk congres of wetenschappelijke conferentie genoemd, in de wetenschap is een bijeenkomst van wetenschappelijk onderzoekers voor de presentatie van hun werk, verdere beeldvorming op een bepaald onderwerp en verdere uitwisseling van ideeën. Nauw verwant aan het symposium zijn het colloquium, de discussiebijeenkomst, een meeting, het wetenschappelijk congres en wetenschappelijk seminar. Samen met wetenschappelijke tijdschriften voorzien symposia in een belangrijk kanaal om ideeën en informatie uit te wisselen tussen wetenschappers.

Algemeen

In het algemeen wordt tijdens een symposium door meerdere wetenschappers elk afzonderlijk een korte presentatie gegeven van hun werk, in tijd variërend van gemiddeld 10 tot 30 minuten inclusief discussie. Het werk kan hierbij vastgelegd zijn in een wetenschappelijk artikel. Grote symposia groeperen de presentaties vaak in parallelle sessies.

Het komt regelmatig voor dat er één of meerdere sleutelfiguren op een bepaald vakgebied een langere presentatie of college geven. Een symposium bestaat daarnaast vaak ook uit een paneldiscussie, rondetafelgesprekken of workshops. Vaak zijn er ook zogenaamde poster sessies, waarbij onderzoekers hun werk op een poster (affiche) hangen in een aparte ruimte of in de wandelgangen. Zij kunnen die poster dan toelichten aan passerende collega's die dat wensen.

Wetenschappelijke symposia zijn er in een aantal soorten:

  • een jaarlijks symposium, jaarlijks terugkerend nieuws rond een gevestigd thema.
  • een jubileumsymposium, georganiseerd om een bepaald jubileum te decoreren.
  • een themasymposium, vaak kleinschallig rond een specifiek onderwerp.

Een symposium kan verder lokaal, regionaal, nationaal of internationaal georiënteerd zijn.

Organisatie van wetenschappelijke symposium

Symposia kunnen worden georganiseerd door een groep wetenschappers met een gemeenschappelijke interesse, door een onderzoeksinstituut of door een wetenschappelijk genootschap. De organisatie van grotere conferenties wordt soms ook uitbesteed aan professionele bureaus.

Inhoudelijk worden deze bijeenkomsten meestal aangekondigd met een zogenaamde "call for papers". Dit is een open verzoek aan wetenschappers om een samenvatting van het werk dat ze op het symposium wensen voor te stellen, aan de organisatie te overhandigen.

Zie ook