Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Survival of the fittest

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Survival of the fittest is een term die oorspronkelijk is bedacht door Herbert Spencer in zijn boek Social Statics uit 1851. Het principe een strijd om het bestaan, een struggle for life werd vóór hem reeds beschreven door Thomas Robert Malthus.[1]

Spencer stelde dat als de overheid niet zou ingrijpen de bekwaamste (rijkste) mensen uiteindelijk zouden overblijven en er een superbeschaving zou ontstaan waaruit de zwakkere groepen geëlimineerd zouden zijn.

De term werd korte tijd later door Charles Darwin gebruikt in zijn boek The Origin of Species uit 1859, waarin hij zijn ideeën over de evolutietheorie uiteenzette.

De term survival of the fittest wordt tegenwoordig gebruikt voor vrijwel iedere situatie waarin enige analogie is met evolutie en natuurlijke selectie. Veel biologen gebruiken daarom deze term niet meer en spreken enkel van natuurlijke selectie.

’Survival of the fittest’ wordt vaak verward met ’het recht van de sterkste’. Een organisme hoeft echter niet de ’sterkste’ te zijn om betere overlevingskansen te hebben dan anderen. Een betere camouflage of beter vluchtgedrag kunnen overlevingskansen vergroten en er voor zorgen dat een organisme ’the fittest’ is. Het dier dat het best is aangepast aan diens omgeving en daardoor de beste overlevingskansen heeft, is de ’fittest’.

Het betekent al helemaal niet dat de ’sterkste’ het morele recht heeft te doen wat hij wil met de ’zwakkere’ met de motivatie dat dat nu eenmaal zo werkt in de natuur. Fascisten, zoals destijds de Nazi’s, gebruikten dit argument ten onrechte om hun rassenleer te verdedigen. Deze verwarring wordt grotendeels toegeschreven aan de gewijzigde betekenis van fittest. Toen deze term ontstond in Engeland betekende Fittest vooral meest passend (to fit → passen) of het geschiktst in tegenstelling tot in de beste fysieke conditie.

Zie ook

Sociaal darwinisme

Verwijzingen

  1. º G. Claeys, The “Survival of the Fittest” and the Origins of Social Darwinism., in: Journal of the History of Ideas, 61. 2000. p. 223, 229.