Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

StukTV

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

StukTV is een webshow op YouTube, met in de hoofdrollen Giel de Winter, Stefan Jurriens, Thomas van der Vlugt. Het trio maakt sinds 15 september 2011 komische filmpjes die een ruim publiek trekken, vooral jongeren.[1] Iedere week voeren ze een opdracht uit die kijkers kunnen indienen op hun website. Het kanaal behoort anno 2015 tot een van de grootste YouTubekanalen van Nederland, met ruim 600.000 abonnees[2] en in totaal zijn de filmpjes gezamenlijk ruim 100 miljoen keer bekeken[3].

Biografie

Opkomst

Aanvankelijk begon het kanaal met alleen Giel en Thomas. Later werd het team uitgebreid met Stefan. Het concept van StukTV is begonnen op hun eigen website, waar ze iedere woensdag een video online op zetten. Tegenwoordig hebben ze hun platform verplaatst naar YouTube vanwege de stijgende populariteit.

Dankzij hun opdrachten verscheen het trio regelmatig in het nieuws, zoals na de publicatie van een filmpje omtrent de beveiliging van Ouwehands Dierenpark[4], hun verslaggeving van Project X Haren[5], het maken van een visstick van 258 kilo[6], een mensenjacht vanuit een schietende helikopter[7] en het organiseren van een 'kabouter-invasie' in de Efteling[8].

In april 2015 won het kanaal een Veed Awards voor 'Beste YouTube Channel' [9]

Roadtrippers

Het team van StukTV verkreeg landelijke bekendheid door hun deelname aan het televisieprogramma Roadtrippers[10]. Dit programma werd in 2014 op Veronica uitgezonden. Het trio ging een strijd aan tegen een team van Veronica-presentatoren om zo ver mogelijk de wereld in te reizen met een budget van 500 euro per team.

Muziek en optredens

Sinds 2014 organiseert StukTV jaarlijks een eigen evenement, waar ze hun fans ontmoeten. Sinds 2015 treden de mannen op als DJ-act[11] en in mei 2015 komt StukTV met een eigen single, De Hele Nacht Door[12].

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

 1. º Ongemerkt (maar niet stiekem) adverteren werkt goed. Sprout.nl: Kopje 'Vlogs'. Gepubliceerd op 23 april 2015.
 2. º About StukTV op Youtube.com. Opgevraagd op 23 april 2015.
 3. º YouTube Statistics for StukTV op Socialblade.com. Opgevraagd op 23 april 2015.
 4. º Ouwehands Dierenpark woedend over actie van Udense programmamaker Giel de Winter van StukTV. Omroep Brabant. Gepubliceerd op 9 december 2013.
 5. º Udense tv-maker geeft unieke beelden relschoppers Project X Haren aan politie. Omroep Brabant. Gepubliceerd op 23 september 2012.
 6. º Eet smakelijk! Mannen van StukTV maken visstick van 258 kilo. Omroep Brabant. Gepubliceerd op 3 december 2014.
 7. º Mensenjacht vanuit een schietende helikopter boven Boekel. Omroep Brabant. Gepubliceerd op 11 mei 2014.
 8. º Kabouterinvasie in de Efteling bestraft, medewerkers StukTV op de bon geslingerd. Brabants Dagblad. Gepubliceerd op 04 februari 2015.
 9. º YouTubers Furtjuh en Enzoknol grote winnaars VEED Awards. Het Parool. Gepubliceerd op 17 april 2015.
 10. º Veronica en Stuk TV gaan de strijd met elkaar aan. Radio.nl. Opgevraagd op 18 augustus 2014.
 11. º STUKTV DJ OPTREDEN op YouTube.
 12. º StukTV - De hele nacht door ft. Kraantje Pappie & Cazz Major (TEASER) op YouTube.
Q19968035 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)
rel=nofollow