Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma) is een federaal onderzoeks- en documentatiecentrum in Brussel, dat onderzoek doet naar conflicten en oorlogen in de 20ste eeuw en hun repercussies op de Belgische samenleving. Het houdt zich tevens bezig met het documenteren van deze materie en met de organisatie van publieksevenementen.

De directeur van het CegeSoma is Nico Wouters. Het studiecentrum beschikt over een publieke leeszaal en is gevestigd aan de Luchtvaartsquare 29 in Brussel. De hoofdthema's zijn de twee wereldoorlogen, maar de aandacht gaat ook uit naar de vele andere thema's die de vorige eeuw hebben gekenmerkt waaronder fascisme, nazisme, communisme, Koude Oorlog, kolonialisme en dekolonisatie.

Geschiedenis

Het CegeSoma werd op 13 december 1967 opgericht als het Navorsings- en Studiecentrum voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog (NCWOII).[1] In het Frans: Centre de Recherches et d'Etudes historiques de la Seconde Guerre mondiale (CREHSGM). De Franstalige naam van het centrum luidt: Centre d'Etudes et de Documentation Guerre et Sociétés contemporaines.

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De geschiedenis van het Centrum; Officiële website