Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Studentenroeien in Vlaanderen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het studentenroeien in Vlaanderen is relatief nieuw in vergelijking met andere landen. In 2004 ontstonden er in Vlaanderen voor het eerst autonome studentenroeiverenigingen.

Achtergrond

De in Nederland en de Angelsaskische landen razend populaire niche werd einde jaren negentig nieuw leven ingeblazen in samenwerking met Sovoreg, de dienst studentenvoorzieningen van Hogeschool Gent . Er was ook ooit een initiatief in de tweetalige K.U. Leuven tot in de jaren zestig. In Brussel en Luik is het veel ouder en blijft het wel overeind, maar RCAE uit Luik is vandaag een burgervereniging binnen de Ligue Francophone D'Aviron. De Vlaamse roeiverenigingen werden even overkoepeld door de feitelijke vereniging Studentenroeien Vlaanderen. Het had kunnen uitgroeien tot een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), zoals onderliggende roeiclubs ligas en federaties. Enkel SRG was twee jaar lid van de Vlaamse Roeiliga. Vandaag is geen enkele van de 4 Vlaamse studentenroeiclubs nog lid van de liga. Er was ook nooit echt aandacht of steun voor.

Hieronder een overzicht van elke roeivereniging, studentensportclub of instelling voor hoger onderwijs die actief was of soms is als studentenroeivereniging in Vlaanderen.

Limburg (België)

Xios Roeiteam van XIOS Hogeschool Limburg, het roeiteam van de Universiteit Hasselt, het team van Katholieke Hogeschool Limburg en van de Provinciale Hogeschool Limburg waren vanaf 2004 actief op het Albertkanaal in de buurt van Hasselt in de Belgische provincie Limburg. In 2005 werden voor €100.000 eigen boten aangekocht en de roeiers hebben hun eigen thuisbasis in de Koninklijke Hasseltse Yachting Club. De afdeling sport liet er een loods plaatsen, de technische diensten zorgden voor de inrichting met als resultaat dat de boten veilig opgeslagen kunnen worden. De dienst Scheepvaart beloofde dat de binnenhaven op termijn aangepast zal worden en dat er een aanlegsteiger komt, speciaal voor de roeiers. Jaarlijks vond de Hasselt Student Regatta (HSR) er plaats en die kende destijds een massale en snel groeiende belangstelling van een breed publiek.

Oost- en West Vlaanderen (Provincie)

Bestand:Watersportbaan gent1.JPG
De Watersportbaan in Gent

Hier wordt geroeid op de plaatselijke Watersportbaan het Kanaal Gent-Brugge, Schipdonkkanaal, de Coupure, Portus Ganda en de Graslei vlak bij het Gravensteen (Gent).

Bestand:Gentsebarge 27-07-2008 18-43-58.JPG
De Gentse barge aan de Kraanlei tijdens de Gentse Feesten 2008

In Oost-Vlaanderen was een autonome studentenroeivereniging StudentenRoeien Gent en Vlaams pionier. De oudste roeivereniging van Gent, de Koninklijke Roeivereniging Club Gent, gesticht in 1871, had in de zestiger jaren van de 20ste eeuw studentenroeien in haar aanbod. Na een korte opleving door samenwerking met Sovoreg, einde negentiger jaren van vorige eeuw, biedt deze club geen studentenroeien meer aan.

StudentenRoeien Gent

StudentenRoeien Gent bouwde vooral een netwerk uit met de Universiteit Gent en het Gents Universitair Sportbeheer (GUSB) van deze universiteit, via de jaarlijkse Gusb - Sportkrant. Hun bestuur en vaste recreatieve leden bevatten een ruim aantal academici, docenten, doctorandi en alumni. Hun aanbod was gericht op een toer- en recreatieaanpak met lage instapdrempel. Gasttrainers bieden soms meer gerichte training aan. Er werd dan geroeid op de plaatselijke Watersportbaan en soms gaat er afstandstraining door naar Lovendegem en Merendree. In Gent moest het autonome netwerk SRG het zonder subsidie stellen en werd daardoor geassimileerd door de laatste gastclub. De oprichting werd in 2004 ondersteund door een samenwerking tussen Akhenaton Roeischool uit Brussel met de boten en in de gebouwen van de Koninklijke Roeivereniging Club Gent. Tot 2009 was er nog een losse dialoog tussen de oudste en de jongste club van Gent. De laatste gastclub was de Vereniging Veteranen Roeiers. Die hebben enkele jaren binnen een strakke structuur een beperkte vorm van recreatief studentenroeien aangeboden via de Sportkrant van GUSB van UGent.

Bestand:Coupure 25-07-2008 15-55-41.JPG
De Coupure

Geen steun en volkomen negeren

Wegens uitblijven van enige subsidie vanwege de Universiteit Gent, de Associatie en de zelfs de Vlaamse Gemeenschap was StudentenRoeien Gent eind 2008 genoodzaakt om zijn lidmaatschap bij de Vlaamse Roeiliga te beeindigen. Vandaag bieden de Oost-Vlaamse Roeiliga, de Vlaamse Roeiliga en de Koninklijke Belgische Roeibond, medestichter van de FISA, de oudste Olympische Sportfederatie in de grootste studentenstad van Vlaanderen geen autonoom studentenroeien meer aan. Op de officiële site van de Vlaamse Roeiliga werd StudentenRoeien Gent begin 2010 geschrapt. Op de site van de Koninklijke Belgische Roeibond stond het recreatief studentenroeien wel vermeld, want de interesse vanuit Franstalige kant is groot, omdat het daar wel een volwaardige traditie kent.

G.U.S.B. en S.R.G. Compete vroeger, nu en in de toekomst

In de jaren 70 van de vorige eeuw bestond een bloeiende roeivereniging van het G.U.S.B.. De roeiboten werden gestockeerd onder de tribune van het Universitair Voetbalplein. De vereniging werd onder andere gesteund door prof. Jaques Vrijens. Als belangrijkste succes van deze studentenvereniging kan waarschijnlijk de deelname van Dr. Patrick Willems aan de Olympische Spelen in Montreal (1976) worden aangestipt. Op het eind van de jaren zeventig werden de roeiboten van de Universiteit verdeeld onder de drie Gentse clubs. De riemen van het GUSB-team waren wit met een geel-blauwe dwarse band.

S.R.G. Compete was de competitieafdeling van StudentenRoeien Gent. Jaarlijks hebben kleine groepen studenten uit alle streken van Vlaanderen in Gent pogingen gedaan om een TilburgTeam te vormen. Uitdaging was een deelname aan de NOOC Openingstoernooi in Tilburg in maart. SRG Compete kreeg daarvoor steun van de GUSB in de vorm van het uitlenen van een auto.

In maart 2010 werd met een gestuurde boord - ( punt - ) boot type C4 een tijd van 1'57 geroeid op 500 m op dit Openingstoernooi.

De Brusselse Roei-Winterhandicap van RSNB stond ook ooit op het programma. De administratieve onkosten en rompslomp voor een deelname aan de vzw Belgische Roeibond waren echter enorm hoog en daarom zag men ervan af.

Under 23 starters

Er waren plannen om toekomstige hogeschool- en universiteitsstudenten uit de brede Gentse regio en studenten met meer drive warm te maken voor studentenroeisport. Een soort antwoord op de gigantische sport - drop out bij zeventien - jarigen. Dit zal doorgaan binnen één van de 2 klassieke private roeiclubs van Gent. De starters zouden als reguliere clubleden aansluiten.

Bestand:Eilandinschipdonkkanaal 10-10-2008 15-15-36.JPG
Eiland in het Schipdonkkanaal vlak voor de kruising met het kanaal Gent-Brugge (Brugse Vaart) en in de verte de Schipdonksluis

Het jaarlijkse NOOC Openingstoernooi op de Watersportbaan Tilburg (vlak bij de Beekse bergen), de Skøllcup , de Orca's Competitie Slotwedstrijden en Bedrijfsachtenregatta of de Nationale Slotwedstrijden, alle drie op dezelfde Nederlandse Bosbaan in het Amsterdamse Bos zijn regelmatig een begeerde uitdaging.

Nederlandse Studenten Roeifederatie NSRF Besturencongres

Vroegere contacten zorgden tot 2010 voor updating in die zin. Tijdens het NSRF besturencongres van november 2009 werd een geschenk van oud - UGent Rector Paul Van Cauwenberge overhandigd aan de toenmalige Voorzitter van de NSRF. Tijdens dit congres was er een fel gesmaakte toespraak van de Australische Nederlandse Bondscoach David McGowan.

Vlaamse Studentenkring der Roeiers

Hoopvol zijn VSR of de Vlaamse Studentenkring der Roeiers. Die zijn opgericht in 2011 en is een groep van studerende roeiers die zoeken naar manieren om hun geliefde sport te promoten. Met aanzienlijke faam binnen het Belgische roeien, zijn zij van plan hun activiteiten uit te breiden en het Belgische studentenroeien ook te promoten buiten de landsgrenzen.

VSR Great Eight

Nieuwe ambitieuze projecten van een merkwaardig sterke studerende clubroeiers - competitieploeg met de watersportbaan als thuisbasis.

Koninklijke Roeivereniging Club Gent

Bestand:Gent - Koninklijke Roeivereniging Club Gent 1.jpg
Gebouw KRC Gent

In de Koninklijke Roeivereniging Club Gent was er in de negentiende eeuw al studentenroeien. Ook in het interbellum was er een opleving via de studentenvereniging " T.S.G. 't Zal Wel Gaan " op het zeekanaal Gent - Terneuzen. KRCG startte tijdens de zestiger jaren van vorige eeuw ook met een aanbod studentenroeien. Bekende roeisters en roeiers, trainers, scheidsrechters en top - sportwetenschappers (zoals oud - UG HILO Prof. Jacques Vrijens) zijn via die weg in contact gekomen met de roeisport. In 1998 was er een heropleving door een samenwerking met Sovoreg van Hogeschool Gent. Einde 2004 werd het kleine KRCG aangesproken om zijn ouder botenpark ter beschikking te stellen. Gebrek aan duidelijk bestuur heeft de studenten verplicht alles zelf te beheren, wat uiteindelijk tot de oprichting van vzw StudentenRoeien Gent heeft geleid. De studentenclub had er nog het beste voorjaar van zijn Compete-afdeling, maar die werden vanaf 2009 samen met de start-to-rowers bij de Vereniging Veteranen Roeiers ondergebracht, waar ze hun comptetitie - activiteiten staakten na een laatste deelname aan Tilburg in maart 2010.


Ghent Student Regatta

In april 2008 was er nog de Ghent Student Regatta aan Portus Ganda een initiatief van de oud - rector magnificus van de Universiteit Gent Paul Van Cauwenberge in samenwerking met sportbestuurder Patrick Rombaut van de plaatselijke Roeiregatta van Sport Gent. Het contrast met de Nederlandse of Engelse situatie is echter groot. Zo ook het aantal Olympische roeimedailles. De belangstelling van studenten om te leren roeien is er niet minder op geworden, maar de uitbouwmogelijkheden blijven voorlopig zeer beperkt. Er is namelijk totaal geen investering naar uitbouw op langere termijn aan de basis.

Annick De Decker

Annick De Decker was nog meer dan Tim Maeyens het boegbeeld van start-to-row 18+ voor de Oost-Vlaamse Roeiliga. Sinds haar internationale doorbraak met een zilveren medaille in de skiff op de Europese kampioenschappen roeien heeft ze zeker bijgedragen tot de populariteit van de sport bij studenten op de Watersportbaan van Gent.

Hulp van Nederland

In oktober 2008 werd er hulp aangeboden door de nationale bondsvoorzitter van de Nederlandse Studenten Roei Federatie (N.S.R.F.) Dhr Mauro Smit. Deze federatie levert 80% van de talrijke Nederlandse medailles bij het mondiale toproeien. Nederland is een zeer belangrijke speler aan de roeiwereldtop. Ze behaalden goud in de acht heren op de Olympische Spelen van Atlanta en zilver in Peking en bij de acht dames in Sydney. De situatie tussen beide landen is slechts deels vergelijkbaar.

Er kwam in maart 2009 een allereerste deelname van een Belgische studentenroeiploeg aan het NOOC Openingstoernooi op de Watersportbaan Tilburg. Ook de Skøllcup, die elk jaar het derde weekend van april wordt gehouden op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos, wordt vanaf nu jaarlijks een vaste stek. Voorzitter Mauro Smit van N.S.R.F. en studentenroeivereniging Skøll uit Amsterdam bezorgen StudentenRoeien Gent ook hun eerste C4+. Een echte eigen gepaste roeiboot die in vele landen gemeengoed is voor startende studenten. Bij wijze van erkentelijkheid bedacht de rector magnificus van de Universiteit Gent, Prof Dhr.Paul van Cauwenberge de Voorzitter van de Nederlandse Studenten Roei Federatie Dhr Mauro Smit met een massief zilveren schaal met embleem van Universiteit Gent.

Bestand:Skøllblad.jpg
Boten van Skøll zijn herkenbaar aan de oranjerode-witte bladen

Andere provincies en gewesten in België

Er was ooit studentenroeien verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Enkele jaren geleden werden de vroegere loodsen nog bezocht door vzw Akhenaton Roeischool uit Vlaams-Brabant en werden pogingen gedaan om de ondertussen totaal vergeten opzet te vitaliseren. De Europese Hogeschool Brussel heeft in 2006 via docent en duatlonkampioen Loïc Hélin, in samenwerking met de Vlaamse Studentensportfederatie, het Vlaams studentenkampioenschap indoorroeien willen opstarten tijdens de publiekstrekker Belgian Boatshow in Flanders Expo te Gent. Dit had kunnen aansluiten bij het 5e Oost-Vlaams scholenkampioenschap indoorroeien op de bekende Concept2-ergometers, een ondertussen ter ziele gegaan evenement van de Stichting Vlaamse Schoolsport.

Voor de Franse Gemeenschap zijn er de R.C.A.E. uit Luik, die rekruteren uit studentenmiddens, maar verder geen uitgebouwde band hebben met studentenroeien. Ze zijn van oudsher verbonden aan de Ligue Francophone D'Aviron en de F.R.B.S.A.

In het Brussels Gewest is er Sport Nautique Universitaire de Bruxelles (S.N.U.B.) die wel proberen te werken aan een extra niche voor studenten en zo regelmatig tijdens de maand november een studentenwedstrijd organiseren op het Zeekanaal Brussel-Schelde vlak bij het Koninklijk Paleis van Laken. Daar namen eerder Gentse recreatieve studenten aan deel. S.N.U.B. was ook deelnemer aan de Ghent Student Regatta 2008. Daar kregen ze een ferme bolwassing van SRG Compete.

Externe links en bronnen

rel=nofollow