Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Elektrische stroom

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Stroomsterkte)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elektromagnetisme
Elektriciteit · Magnetisme

Elektrische stroom is het verplaatsen van ladingdragers (elektronen of gaten of ionen) door een geleider of een halfgeleider onder invloed van een potentiaalverschil.

Traditioneel wordt elektrische stroom uitgedrukt als de verplaatsing van positieve lading. Nu het bekend is dat elektrische stroom doorgaans wordt veroorzaakt door elektronen die zich in tegengestelde richting verplaatsen, heeft men het elektron per definitie een negatieve lading toegekend. De oude definitie van stroomrichting blijft daarom van kracht.

Elektrische stroom wordt doorgaans weergegeven met de letter I (van intensiteit) en kan worden beschreven als verplaatsing van elektrische lading per tijdseenheid.
In huishoudens gebruikt men inzake apparatuur e.d. en de betreffende zekering in de meterkast de volgende formule om te berekenen hoeveel gebruikt kan worden
(de betreffende groep is veelal met smeltveiligheden of patronen van 16 of 20 of 25 ampère beveiligd) :spanning (volt) x stroom (ampère) = vermogen (watt).
of :
vermogen (watt) ÷ stroom (A) = spanning (V).
of :
vermogen (watt) ÷ spanning (V) = stroom (A).

De sterkte van elektrische stroom wordt gemeten in ampère (symbool: A), en wordt soms ook wel ampèrage genoemd naar analogie van voltage voor de elektrische spanning. Dit zijn echter anglicismen die vermeden moeten worden.
Een elektrische stroom ondervindt weerstand. Dit is niet het geval in supergeleiders waar geen spanning benodigd is of ontstaat.

In de volksmond wordt vaak over stroom gesproken waar spanning wordt bedoeld, met name in uitdrukkingen als: "er staat stroom op". Het woord is ook een metafoor voor de elektriciteitsvoorziening.

Meten van stroom

Voor het meten van stroom dient een ampèremeter. Deze wordt in serie met het te meten circuit geschakeld. Om het te meten circuit niet teveel te beïnvloeden, moet het instrument zo weinig mogelijk spanningsverlies veroorzaken.

Een andere methode van stroommeting gebeurt met een zgn. stroomtang of ampèretang. Dit is een meetinstrument voor wisselstroom, uitgevoerd als een tang die om een stroomvoerende geleider wordt geklemd. In de tang wordt door het rondom de geleider ontstane magnetisch veld een stroom geïnduceerd die een maat is voor de stroom die door de omklemde geleider vloeit. In feite is een ampèretang een transformator in een speciale vorm, waarbij de te omklemmen geleider de primaire en de tang de secundaire wikkeling vormt.

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Electric current op Wikimedia Commons.

rel=nofollow