Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Gevangeniscel

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Strafcel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een gevangeniscel oftewel strafcel oftewel cel genoemd, is een eenheid waarin gedetineerden verblijven gedurende hun opsluiting in een gevangenis. Het interieur, alsmede de levensomstandigheden in een gevangeniscel variëren sterk in verschillende landen, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare economische middelen en de sociale houding tegenover gevangenen. Sommige mensenrechtenorganisaties achten de levensomstandigheden voor gevangenen in sommige landen inhumaan en proberen dit aan te kaarten bij de verantwoordelijke overheden.

Inrichting

Hoewel de inrichting van een gevangeniscel zeer kan variëren, zijn de cellen over het algemeen sober ingedeeld. Indien er ramen in de cel aanwezig zijn, zijn deze doorgaans voorzien van tralies om te voorkomen dat de gedetineerde via het raam kan ontsnappen. De deur is beveiligd en doorgaans voorzien van een luik waardoor voedsel kan worden gegeven en controle kan plaatsvinden.

Aantal gevangenen per cel

In sommige landen wordt één gevangene per cel gehandhaafd. Dit heeft als voordeel dat gevangenen onderling niet snel tot onderlinge conflicten zullen komen. In andere landen worden meerdere gevangenen in één cel ondergebracht, met als voordeel dat er meer gevangenen in een complex kunnen worden ondergebracht. Dit heeft echter als nadeel dat gevangenen elkaar kunnen lastigvallen (lichamelijk, geestelijk of seksueel) en de hygiëne moeilijker te waarborgen is.

Zie ook