Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Straf (strafrecht)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een straf betekent in het recht een maatregel of behandeling ter vergelding van een misdaad of overtreding.

Straf(maatregelen) in het Nederlands strafrecht

Straf in het Nederlandse strafrecht

In het strafrecht kan 'straf' drie dingen betekenen:

Straffen kunnen onvoorwaardelijk, maar ook voorwaardelijk worden opgelegd. Een onvoorwaardelijke straf wordt altijd ten uitvoer gelegd, tenzij er bijzondere redenen zijn om dit niet te doen. Er kan bijvoorbeeld gratie worden verleend. Een voorwaardelijk opgelegde straf wordt alleen uitgevoerd wanneer de veroordeelde binnen een proeftijd niet aan de voorwaarden voldoet. Dat kan een bijzondere voorwaarde zijn, maar ook een algemene voorwaarde zoals na de veroordeling opnieuw een strafbaar feit begaan. De rechter bepaalt hoe lang die termijn is.

De wet bevat maximumstraffen. Er zijn geen minimumstraffen.

De rechter kan behalve een straf ook een maatregel opleggen. Het verschil tussen een straf en een maatregel is dat een maatregel ook opgelegd kan worden wanneer de persoon niet schuldig is, maar wel een strafbaar feit heeft gepleegd (bijvoorbeeld doordat de persoon niet toerekeningsvatbaar was.)

Maatregelen in het Nederlandse strafrecht

Een maatregel kan zijn:

  • terbeschikkingstelling (TBS)
  • plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis
  • ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
  • onttrekking van voorwerpen aan het verkeer
  • betalen van een schadevergoeding.

Straf(maatregelen) in het Belgisch strafrecht

Straf

Een straf is een leed dat door de rechterlijke macht wordt opgelegd en uitgevoerd als sanctie voor een misdrijf. Ingeval van een geldboete is de straf ten voordele van de overheid.

Soorten straffen

Opdeling in de Strafwet

Criminele straf
Voor misdaden krijgt de dader een criminele vrijheidsstraf, de opsluiting. Dit kan levenslang of tijdelijk zijn (5-10, 10-15, 15-20, 20-30 jaar). Voor politieke misdrijven is er sprake van hechtenis, die al naargelang haar duur levenslang, buitengewoon (15-20 jaar) of gewoon (5-10 jaar) wordt genoemd.
Correctionele straf
In geval van een correctionele straf bestaat de keuze tussen een gevangenisstraf van 8 dagen tot 5 jaar, een werkstraf en een geldboete vanaf € 26,–.
Politiestraf
In geval van een politiestraf bestaat de keuze tussen een gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen, een werkstraf en een geldboete van 2 tot 25 euro.

Hoofd - en bijkomende straffen