Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stoet

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een rouwstoet op Bali.

Een stoet is een optocht van mensen die samen iets organiseren; het is een gecoördineerd gebeuren; vaak willen de mensen in de stoet de toeschouwers iets vertellen. Personen in een stoet kunnen lopen, maar ook te paard zitten, of in een willekeurig vervoermiddel. Een proteststoet is over het algemeen een groep wandelende mensen, terwijl een begrafenisstoet of rouwstoet bestaat uit rouwende mensen.

Folkloristische stoeten

Een stoet kan een gegeven zijn uit de folklore, zoals een processie, een carnavalsstoet of een hulde aan de lokale geschiedenis. Hij kan thematish worden ingedeeld zodat de toeschouwers een duidelijk geheel krijgen te zien. Vaak spelen tradities een stevige rol, zoals de wereldberoemde Koninklijke Steltenlopers van Merchtem, gildes en stadsreuzen; de historische benaming 'ommeganck' of ommegang bleef voor een aantal zulke optochten behouden.

Jachtstoet

Een jachtstoet is van oorsprong (en nog tot in de 20e eeuw) een jachtgezelschap van een vorst. Destijds was er ook "De wilde jacht" (folklore), wat een wilde jachtstoet van geesten was, die de oorzaak was van het rumoer bij stormweer

Herdenkingsstoet

Een stoet kan ook een jaarlijks evenement zijn om een welbepaalde gebeurtenis te herdenken, bijvoorbeeld de stichting van een stad of het einde van een oorlog.

Q657449 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow