Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Stimulatie

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Stimulus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stimulatie oftewel stimulus oftewel prikkel of aansporing of opwekking is een verandering in de uitwendige of inwendige omgeving waarop een organisme reageert, of in de aanwezigheid waarvan het organisme anders reageert dan wanneer die stimulus er niet zou zijn. Deze reactie wordt een respons genoemd.

Veel organismen bezitten speciale organen die gevoelig zijn voor een prikkel: de zintuigen. Deze zintuigen reageren op een prikkel met elektrische impulsen die naar een regelend orgaan (hersenen) gestuurd worden. Indien een prikkel te zwak is wordt er door het zintuig niet op gereageerd; de prikkel moet een bepaalde drempelwaarde overschrijden voor het zintuig reageert.

Er worden verschillende soorten stimuli onderscheiden:


Voorbeelden

  • Een film die als emotioneel wordt ervaren, waarbij de persoon zich droevig gaat voelen. Hierin is de film de stimulus en het droevig voelen de respons.
  • Een pijnprikkel waarbij de persoon zich agressief gaat gedragen. Hierin is de pijnprikkel de stimulus en de agressieve gedraging de respons.
  • Een drankje met alcohol, waarbij de persoon zich ongeremd gaat voelen. Het drankje met alcohol is hierbij de stimilus en het ongeremd gaan voelen de respons.
  • Kaarslicht dat je toelaat te lezen als het donker wordt. Het kaarslicht is de stimulus. Lezen is het gedrag dat gesteld wordt bij kaarslicht als het donker is.

Zie ook