Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Steen der wijzen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Steen der Wijzen (Latijn: lapis philosophorum; Grieks: chrysopoeia, Arabisch: الإكسير el iksir, afgeleid van: Grieks: xerion: steen) is een legendarische alchemistische substantie die in staat zou zijn om gewone metalen als ijzer, lood, tin en koper in goud of zilver te veranderen. Soms wordt het ook als levenselixer voorgesteld waaraan als panacee verjongende en levensverlengende eigenschappen worden toegekend.

De beschrijving hoe de steen der wijzen te bereiden is, zou volgens de alchemistische traditie al te vinden zijn in de Tabula Smaragdina van de legendarische Hermes Trismegistos.

Lange tijd was het vervaardigen van de steen der wijzen het voornaamste doel van de westerse alchemie. De zoektocht naar de steen der wijzen in de laboratoria van de alchemisten werd het Magnum Opus (het "Grote Werk") genoemd. Bij het verhitten van gewone metalen in een peervormige smeltkroes - de vaas van Hermes, of filosofisch ei genoemd - werd veel belang gehecht aan de kleurveranderingen die daarbij optraden. Zo stond de kleur rood voor de laatste fase van het transformatieproces dat moest leiden naar het maken van goud.

In de loop van de 17e eeuw kreeg alchemie meer en meer een ’innerlijk’ aspect, met auteurs als Jakob Böhme en Thomas Vaughan die waarschijnlijk al niet meer in een laboratorium werkten. Deze schrijvers identificeerden de steen der wijzen vaak met Christus en waren met evenveel recht mysticus te noemen als alchemist. Een andere, 19e-eeuwse opvatting stelt dat het doel van het ’Grote Werk‘ van de alchemisten zou neerkomen op het verlichten van de filosoof zelf.

Iemand die zich ook intensief met alchemie heeft beziggehouden was de Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung, die de symbolen van de alchemie en de beschreven processen in dieptepsychologische zin interpreteerde als manifestaties van het onbewuste.

In hun speurtocht naar de steen der wijzen ondernamen de alchemisten experimenten met allerlei stoffen, om te onderzoeken hoe deze met elkaar reageerden. Dit vormde een belangrijke basis voor de scheikunde.

Zie ook

Externe link

Verwijzingen

rel=nofollow