Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Staf Neel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Gustave (Staf) Neel (Antwerpen, 4 mei 19444 juli 2012) was een Belgische politicus.

Biografie

Voor zijn politieke carrière was Neel bediende bij het Rijksfonds voor Sociale Reclassering van Minder-validen en sociaal onderzoeker van Huisvesting-Antwerpen. Hij was van jongs af actief in de socialistische beweging. Zo was hij onder meer secretaris van de Jongsocialisten-afdeling Antwerpen op het einde van de jaren 1960 en bestuurslid van de BSP-afdeling Antwerpen. Ook was hij een tijdlang kabinetsmedewerker van BSP-minister Willy Calewaert.[2]

Staf Neel zetelde sinds 1971 in de Antwerpse gemeenteraad, eerst voor de socialistische partij SP. In 1992 maakte hij de overstap naar het Vlaams Belang, waardoor de toenmalige Antwerpse coalitie haar meerderheid kwijtraakte[3] en de toenmalige coalitiepartners CVP en SP de Volksunie mee in de coalitie moesten opnemen. In 2003 bood tijdens de Visa-affaire toenmalig sp.a-schepen Kathy Lindekens haar ontslag aan. Staf Neel zou als langst zetelend gemeenteraadslid schepen worden en daarom trok Lindekens haar ontslag in.[4][5] Daarnaast was hij van 1977 tot 1985 provincieraadslid te Antwerpen.

In de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij van 2003 tot 2007 zetelde, was hij lid van de 'Commissie voor de Landsverdediging', 'Commissie voor Legeraankopen' en 'Commissie voor de Verzoekschriften'. Daarnaast was hij plaatsvervangend lid in de Commissie voor de Sociale Zaken, Commissie voor het Bedrijfsleven, het Wetenschapsbeleid, het Onderwijs, de Nationale wetenschappelijke en culturele instellingen, de Middenstand en de Landbouw en de Commissie voor de Volksgezondheid, het Leefmilieu en de Maatschappelijke Hernieuwing.

Neel was een hevige tegenstander van Marie-Rose Morel en haar invloed binnen de partij.[6]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow