Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Spunk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spunk was tot 2009 een internetmagazine (e-zine) voor en door jongeren. Een selectie van de artikelen verscheen tot september 2007 elke zaterdag in NRC Handelsblad.

Geschiedenis

Het magazine bestond vanaf oktober 2001 en werd opgericht door uitgever Frank Bierens en hoofdredacteur Erwin van der Zande. Het is ontstaan uit onvrede over de bestaande jongerenbladen, waarin jongeren zich volgens de oprichters niet meer herkenden. Spunk werd uitgegeven door UCNL. Op 1 september 2003 ging Spunk een alliantie aan met NRC Handelsblad, waarmee Spunk.nl het online jongerenmagazine van NRC.nl werd. Spunk bleef niettemin een zelfstandige uitgave en redactioneel onafhankelijk. Op 1 juli 2004 ging Spunk een samenwerkingsverband aan met Vassallucci gestart onder de naam Spunk Boeken. Later volgde ook uitgever Rothschild & Bach waar enkele medewerkers een boek uit hebben gebracht, zoals Raoul de Jong (die voor Stinknegers de Dick Scherpenzeelprijs won), Hannah Buenting, Wiegertje Postma, Hadjar Benmiloud, Renske de Greef en Jan Hoek (samen met De Greef). Arnon Grunberg over Renske de Greef: 'Als Renske net zo goed over politiek als over seks zou schrijven, kunnen Heldring, Hofland en Blokker met pensioen.'

Radiozender Kink FM en Spunk zijn in 2005 een samenwerkingsverband aangegaan. In Oeverloos, het interviewprogramma van Kink FM, was vanaf 6 november 2005 iedere zondag een column van een Spunkmedewerker te horen.

In 2006 begon Spunk met een dagelijks internetjournaal. Het journaal, genaamd 'As The World Spunks', berichtte op maandag, woensdag en vrijdag over de gebeurtenissen op het internet.

In maart 2007 werd As The World Spunks bekroond met een Dutch Bloggie voor beste videolog. In 2008 lukte het weer; ditmaal met een Dutch Bloggie voor de beste Sport/Entertainment/fun-blog.

Recente ontwikkelingen

Online jongerenmagazine Spunk is inmiddels stopgezet. Dit werd bevestigd door Ebele Wybenga, per april 2009 hoofdredacteur. Eigenaar Frank Bierens, die onlangs naar Tanzania verhuisde om daar een mediabedrijf te starten, heeft kort voor zijn vertrek geprobeerd het magazine te verkopen. Hiervoor voerde hij talrijke gesprekken met geïnteresseerde partijen, echter zonder resultaat.

Media over Spunk

Spunk kreeg met regelmaat media-aandacht. Spunk heeft onder andere het nieuws bereikt door de samenwerking met Plan Nederland, en door de seksueel getinte columns van Renske de Greef. De Marokkaanse Hasna El Maroudi kwam in 2005 in het nieuws toen ze na bedreigingen bekendmaakte te stoppen met haar column. Ze had in NRC Handelsblad geschreven over de verschillen tussen Berbers en Arabieren, maar haar bewuste overdrijvingen werden door veel Berbers niet begrepen.

Externe link