Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Spum

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Straat met spum

Spum is een neologisme dat staat voor de kauwgum die uitgespuwd wordt en vervolgens jarenlang platgetrapt op straat blijft liggen.

De columnist S. Montag schreef op 10 januari 2004 een column getiteld Het gumvraagstuk. De schrijver was schoonmakers tegengekomen op Station Hollands Spoor, die de platgetrapte kauwgum van het perron aan het verwijderen waren. Na een vlugge schatting kwam Montag tot de conclusie dat er alleen al op dit station 14.000 platgetrapte kauwgumresten lagen, met een dichtheid die oploopt tot 11 stuks per tegel van 30 × 30 centimeter. Later, in 2005, werd bekend dat een hoeveelheid van 1,5 miljoen kilo kauwgum jaarlijks op de grond terecht komt.

Tot verbazing van Montag bleek dit weggeworpen voorwerp geen naam te hebben, in tegenstelling tot soortgelijke weggeworpen artikelen uit de huidige consumptiemaatschappij. Zo wordt een sigaret na het roken tot peuk, een auto wordt een wrak. De vrijwel in onbruik geraakte tabakspruim wordt keessie genoemd, maar het propje uitgekauwde gum heeft geen naam. Dit vormde aanleiding voor Montag om in zijn column een oproep te doen.

Op 17 januari verscheen de volgende column, getiteld Spum!. Elf van de 41 inzenders bleken hetzelfde woord bedacht te hebben. Volgens Montag is spum de combinatie van het modern-ongewenste spam, het vieze van spugen en de substantie waar het hier om gaat, gum.

Het begrip is sinds 2004 nooit in omloop geraakt en werd nimmer in de Van Dale opgenomen.

Een vergeten fenomeen op Wikipedia

Op 18 januari 2004 verschijnt het woord voor het eerst op zowel de Nederlandse als op de Engelse Wikipedia, om begin maart al weer van de Engelse Wikipedia verwijderd te worden. Op de Nederlandse Wikipedia stond het artikel tot 24 januari 2012. Bij de verwijdersessie werd terecht afgevraagd:[1]

„Waarom is deze onzin niet al in 2004 verwijderd?”
Zanaq

Het antwoord volgde:

„Goeie vraag. In 2004 was wiki net begonnen, elk artikel was er een en bij twijfel volgde behoud. ”
Kleuske

Bronnen, noten en/of referenties