Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Spanningzoeker

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een spanningzoeker is gereedschap om te bepalen of een onderdeel elektrische spanning voert.

Er kunnen drie typen worden onderscheiden: de fittingschroevendraaier, de spanningszoeker en de duspel.

Fittingschroevendraaier

Een spanningzoeker kan zijn uitgevoerd als een fittingschroevendraaier, waarbij in het handvat een neon lampje en een weerstand zijn geplaatst. De weerstand is noodzakelijk om slechts een zeer geringe stroom te laten vloeien, anders zou een mens bij gebruik geëlektrocuteerd worden.

Wanneer we de punt van de schroevendraaier bijvoorbeeld in de wandcontactdoos (stopcontact) steken en een vinger op het metalen dopje van het handvat houden, zal bij aanwezige spanning het lampje gaan branden. Let wel dat in een wandcontactdoos slechts één draad spanningsvoerend zal zijn.

Voor een goede werking van deze spanningzoeker is het vereist met een vinger het metalen dopje van het handvat aan te raken. Doe je dat niet dan kan het zijn dat het lampje wel branden gaat terwijl het onderdeel geen spanning voert. In dat geval kan er sprake zijn van spanningsinductie door de werking van de wisselspanning.

Deze spanningzoekers zijn alleen geschikt voor wisselspanningen van ongeveer 230 volt en bepalen of er een spanning ten opzichte van 'aarde' (nul volt) aanwezig is.

Duspol

Dit is een spanningzoeker met twee pennen die onderling met een draad zijn verbonden. De ene pen is groter dan de ander en omvat een spanningsindicatie. Afhankelijk van het model kan dit met LED's gebeuren, of met een eenvoudige analoge voltmeter.

Bij het meten aan een wandcontactdoos kunnen eerst de beide contactpolen worden gecontroleerd. Door vervolgens de contactpolen beurtelings op de aarde te meten is te bepalen welk gat de 'fase' voert en welke de 'nul'. LET OP: doordat een duspol stroom trekt zal bij het meten tussen de 'fase' en 'aarde' de aardlekschakelaar/verliesstroomschakelaar aanspreken waardoor de spanninglevering wordt afgebroken. Sommige duspols hebben een lage impedantie test functie om lek spanningen te onderdrukken.

Deze spanningszoeker meet de spanning tussen twee punten. Dit model is voor zowel gelijkspanning als wisselspanning bruikbaar.

Spanningszoeker

De spanningszoeker is vrijwel gelijk aan de fittingschroevendraaier. In plaats van de metalen ring heeft deze een draad met een krokodillenbekje welke aan massa gelegd moet worden. De punt is scherp zodat er door de beschermmantel van de te meten bedrading heen kan worden geprikt. De meeste spanningszoekers werken tot maximaal 24 volt.

Zie ook